«Τρύπα» έως 1 δισ. ευρώ στα έσοδα και του νέου Ασφαλιστικού

«Τρύπα» από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ στα έσοδα του νέου Ασφαλιστικού προβλέπεται ότι θα «ανοίξει» ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών από την 1/1/2017, με βάση το δηλούμενο εισόδημα και τις στοχευμένες εκπτώσεις που παραχωρεί, για "τρία έως πέντε" έτη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να «σπάσει» το κύμα διαμαρτυρίας των παραγωγικών φορέων.

Όλα αυτά την ώρα που

αρκετοί αναπαράγουν σενάρια περί «ξαναγραψίματος» του ασφαλιστικού στα πλαίσια των παρεμβάσεων που δημοσιοποίησε ο κ. Τόμσεν – ασχέτως της «επίσημης» αντίδρασης Κομισιόν και θεσμών – αλλά και των επιπτώσεων από τη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση (-0,7% για τη χρονιά), καθώς και του εκτροχιασμού των δαπανών (στα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) για τις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου το 2015, που εκ των πραγμάτων δημιουργούν τους όρους για πιο άμεσες και σκληρές παρεμβάσεις στις συνταξιοδοτικές δαπάνες προκειμένου να κλείσουν οι "τρύπες" του κρατικού προϋπολογισμού.

Η μείωση της εθνικής σύνταξης, οι μειώσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης -που οδηγούν σε περαιτέρω μειώσεις των κύριων συντάξεων-, η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ, από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα, και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τη λογική της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αποτελούν ορισμένα από τις διορθώσεις που συζητεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο ασφαλιστικό.

Πάντςως, οι «διορθώσεις» που έγιναν στα ασφάλιστρα και όσες νέες συζητείται να γίνουν, υπό την πίεση των αντιδράσεων, δημιουργούν, ασφαλισμένους πολλών «ταχυτήτων», ανάλογα με την κατηγορία και το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος. Δεν αίρουν τα κίνητρα εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής στα εισοδήματα ιδιαίτερα άνω των 30.000 ευρώ, όπου οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα είναι πάνω από 300%.

Παράλληλα, δημιουργούν αβεβαιότητα ως προς την εισπραξιμότητα των εισφορών και τα έσοδα που θα χρειάζονται για να καταβάλλονται οι συντάξεις στους σημερινούς αλλά και στους νέους συνταξιούχους.

ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

(υπολογισμός, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, με βάση το 80% του κατώτατου μισθού, δηλαδή μηνιαίο εισόδημα 468,80 ευρώ που θα ισχύει και για τους αγρότες)

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ
468,80 ευρώ Χ 14%= 65,63 ευρώ
κάθε μήνα, για τα πρώτα 2 χρόνια
468,80 ευρώ Χ 17%= 79,70 ευρώ το μήνα, για τα επόμενα 3 χρόνια
468,80 ευρώ Χ20% = 93,76 ευρώ το μήνα, εφόσον παραμείνει στα 478,80 ευρώ το ελάχιστο ύψος ασφαλιστέου εισοδήματος

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
468,80 ευρώ Χ 6,95%= 32,58ευρώ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ
468,80 ευρώ Χ 4%= 18,75 ευρώ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ
468,80Χ 7,5%= 35,16 ευρώ

(Πηγή πίνακα: Ημερησία)

Keywords
Τυχαία Θέματα