«Τρίζει» η καρέκλα της Μέι - Ξεκίνησαν οι προτάσεις μομφής εναντίον της

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας για το Brexit. Την ανατροπή της Μέι σχεδιάζει ομάδα ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού Κόμματος που συναντάται αυτή την ώρα στο Λονδίνο.

Μέχρι στιγμής, τρεις βουλευτές εχουν στείλει την επιστολή τους για την πρόταση μομφής.

Τουλάχιστον 48 βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν πρόταση μομφής, που θα οδηγήσει στην ανατροπή της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία.

Ο βουλευτής των συντηρητικών και κορυφαίος υπέρμαχος του Brexit Τζέικομπ Ρις – Μογκ ήταν

ο πρώτος που έστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής επιστολή με την οποία καταθέτει πρόταση μομφής στο πρόσωπο της πρωθυπουργού.

Στην έξοδό του από τη Βουλή, ο Ρις-Μογκ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ωστόσο υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι «αποτυχία» και «θέτει σε κίνδυνο» το brexit. Ο συντηρητικός βουλευτής διαψεύδει ότι η κίνησή του έχει να κάνει με προσωπικές φιλοδοξίες ή ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία των συντηρητικών.

Here is the Mogg letter pic.twitter.com/6YWcJuHg70

— Gordon Rayner (@gordonrayner) 15 Νοεμβρίου 2018

Στην επιστολή του, ο βουλευτής επισημαίνει ότι η συμφωνία που παρουσιάστηκε στη Βουλή «απεδείχθη ότι ήταν χειρότερη απ' ότι αναμενόταν και δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις που δόθηκαν στο έθνος από την πρωθυπουργό, είτε για λογαριασμό της ίδιας είτε για λογαριασμό όλων μας στο Συντηρητικό κόμμα»,

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρις-Μογκ επισημαίνει ότι θεωρεί ότι εδώ και μερικές εβδομάδες είχε εκφράσει την ανησυχία του για το εάν η πρωθυπουργός χάνει την εμπιστοσύνη των μελών του συντηρητικού κόμματος «και θα ήταν προς το συμφέρον του κόμματος και της χώρας εάν αποσυρόταν. ¨ηθελα να αποφύγω τη δυσάρεστη φύση μιας επίσημης διαδικασίας πρότασης μομφής, με όλους τους κινδύνους που εμπεριέχει».

Άλλο ένα μέλος του Συντηρητικού κόμματος, ο βουλευτής Henry Smith, κατέθεσε τη δεύτερη επιστολή για την πρόταση μομφής κατά της Μέι.

My letter of no confidence in the Prime Minister. pic.twitter.com/Bind9T7ogO

Henry Smith MP ?? (@HenrySmithUK) 15 Νοεμβρίου 2018

Όπως έγινε γνωστό, την τρίτη πρόταση μομφής κατέθεσε η βουλευτής Sheryll Murray, αναφέροντας ότι «έχασα την εμπιστοσύνη μου στην πολιτική της Τερέζα Μέι».

I have lost confidence in the Brexit policy of the Prime Minister and
have therefore written to the Chairman of the 1922 Committee asking for
a vote to take place over her Leadership. pic.twitter.com/dvrJiIAMAC

— Sheryll Murray (@sheryllmurray) 15 Νοεμβρίου 2018


Μπαράζ παραιτήσεων‏

Η πρόταση δυσπιστίας έρχεται μετά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης, με κορυφαία αυτή του υπουργού Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ. Πέραν του Ράαμπ, παραιτήθηκε η υπουργός Εργασίας, Εσθέρ ΜακΒέι, καθώς και οι Σουέλα Μπρέιβμαν, που επίσης έχει το χαρτοφυλάκιο του Brexit και η Σαισέλα Βάρα, υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας. Επίσης, παραιτήθηκαν οι σύμβουλοι των υπουργών Δικαιοσύνης, Ρανίλ Τζαγαγουαρντένα και Παιδείας, Αν-Μαρί Τρεβελιάν.

Το απόγευμα της Πέμπτης, την παραίτησή του γνωστοποίησε και ο αντιπρόεδρος του Συντηρτικού Κόμματος και Υπεύθυνος Εμπορίου στο Πακιστάν, Rehman Chishti.

My letter of resignation sent to PM @theresa_may stepping down as Vice Chairman @Conservatives & PM Trade Envoy to Pakistan. 1. Cannot support Draft EU Withdrawal Agreement. 2. Very disappointed by lack of leadership shown by UK Gov to do morally right thing in Asia Bibi Case. pic.twitter.com/hcaxba1hJr

— Rehman Chishti (@Rehman_Chishti) 15 Νοεμβρίου 2018

«Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός παρά την πρόταση μομφής»

Πάντως, εκπρόσωπος της Μέι διεμήνυσε ότι η πρωθυπουργός θα δώσει μάχη εναντίον κάθε πρότασης μομφής, καθώς σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα