Τραπεζικές πιέσεις και στη Wall Street

Πτώση των μετοχών χρηματοοικονομικών ομίλων, η επικείμενη συνεδρίαση της Fed και μία σειρά όχι και τόσο θετικών μακροοικονομικών δεδομένων, αποτελούν την «τριάδα» που δημιουργεί αρκετές ανησυχίες στους επενδυτές και οδηγεί χαμηλότερα την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.

Απώλειες 0,48% για τον Dow Jones, ο οποίος στο ξεκίνημα της συνεδρίασης έχανε 100 μονάδες, στις 18.125 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,55% στις 2.135 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται κατά 0,29% χαμηλότερα

στο επίπεδο των 5.234 μονάδων.

«Νομίζω ότι αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι η πορεία του πληθωρισμού», εκτιμά ο Peter Cardillo, κορυφαίος οικονομολόγος της First Standard Financial και προσθέτει «δεν νομίζω ότι η Fed θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να αγνοούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την πορεία του πληθωρισμού».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενισχύθηκε υψηλότερα του αναμενόμενου τον Αύγουστο, εμφανίζοντας άνοδο 0,2%, ενώ για διάστημα 12 μηνών έως τον Αύγουστο του 2016 η αύξηση άγγιξε το 1,1%. Βάσει στοιχείων της CME Group, οι πιθανότητες αύξησης επιτοκίων από τη Fed στη διήμερη συνεδρίαση 20-21 Σεπτεμβρίου φθάνουν στο 15%, από 12% που ήταν πριν από μερικές ημέρες.

Πέραν του πληθωρισμού και οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά με αρνητικό τρόπο, μετά τη μετοχή της Deutsche Bank που είναι εισηγμένη στο NYSE να υποχωρεί άνω του 9%.

Αρνητική ήταν η πορεία και του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος επίσης διαμορφώθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Μεικτή η εικόνα των αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 2ετούς να ενισχύεται στο 0,75% και του 10ετούς να υποχωρεί οριακά κοντά στο 1,69%.

Ανοδική κίνηση για τον δείκτη δολαρίου, με το ευρώ να αγγίζει το 1,117 δολ. και το δολάριο να διαμορφώνεται στα 102,15 γεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα