Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αιφνιδίασε τις αγορές εισάγοντας για πρώτη φορά αρνητικά επιτόκια

Στην εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων για πρώτη φορά στην ιστορία της προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αιφνιδιάζοντας αναλυτές και επενδυτές, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την οικονομία από τις αναταραχές στις αγορές.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε το επιτόκιο στο -0,1%, στην ουσία χρεώνοντας τις τράπεζες

που «παρκάρουν» τις καταθέσεις τους. Το νέο επιτόκιο τίθεται σε ισχύ στις 16 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων η κεντρική τράπεζα το άφησε αμετάβλητο στα 80 τρισ. γεν ετησίως.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι η ιαπωνική οικονομία έχει ανακάμψει ελαφρώς το τελευταίο διάστημα, χάρη στην ανάκαμψη του πληθωρισμού και της κατανάλωσης των νοικοκυριών και των εταιρειών.

«Πρόσφατα ωστόσο, οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες, εξαιτίας της νέας πτώσης στις τιμές πετρελαίου και της αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι στις αναδυόμενες οικονομίες και ιδιαίτερα στην κινεζική οικονομία», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Τέλος η BoJ, υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το επόμενο δημοσιονομικό έτος, που ξεκινά τον Απρίλιο, στο 0,8% από 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, αναμένοντας όμως ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 1,8% στο δημοσιονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2018.

Στο άκουσμα της είδησης, οι ασιατικές αγορές πραγματοποίησαν «άλμα» με το γεν να υποχωρεί και τα κρατικά ομόλογα να κάνουν ράλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα