Τράπεζα της Γαλλίας: Καταστροφικό το κόστος εξόδου από το ευρώ

Ο Francois Villeroy de Galhau, επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, φρόντισε να προειδοποιήσει τους Γάλλους ψηφοφόρους για το υψηλό κόστος εξόδου της χώρας από το ευρώ, προσθέτοντας ότι, ήδη, καταγράφεται αύξηση των επιτοκίων στη Γαλλία, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου

Μαρίν Λε Πεν, η οποία επιθυμεί η Γαλλία να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, βάσει των δημοσκοπήσεων αναμένεται ότι θα κερδίσει στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, αν και θεωρείται απίθανο τελικά να κατακτήσει και τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Εξαιτίας, όμως, της συνεχιζόμενης ανόδου της δημοτικότητας του Εθνικού Μετώπου, η Γαλλία έχει αρχίσει να δανείζεται πολύ πιο ακριβά από τη Γερμανία, με τη «διαφορά» να έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο για διάστημα που ξεπερνά τα τέσσερα έτη.

«Η πρόσφατη αύξηση στα γαλλικά επιτόκια -η οποία θεωρώ ότι είναι προσωρινή- αντικατοπτρίζει τον φόβο για ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Villeroy de Galhau, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων η κυρία Λε Πεν Λαμβάνει το 26% των ψήφων στον α' γύρο των εκλογών, έναντι 20,5% του ανεξάρτητου υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν και 17,5% του υποψηφίου του συντηρητικού κόμματος, Φρανσουά Φιγιόν. Όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τόσο ο κ. Μακρόν όσο και ο κ. Φιγιόν, όποιος από τους δύο «περάσει» στον β' γύρο, θα κατορθώσουν να κερδίσουν την κυρία Λε Πεν.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας εκτίμησε ότι το κόστος εξυπηρέτησης του γαλλικού χρέους, σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

«Μπορεί να μοιάζει απλό όταν το ακούει κάποιος, αλλά 30 δισ. ευρώ είναι το ποσό που δαπανά ετησίως η Γαλλία για αμυντικές δαπάνες», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα