Τράπεζα Κύπρου: Αποχωρεί από Αθήνα κι ετοιμάζεται για Λονδίνο

Μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 16 χρόνια παρουσίας και να πραγματοποιήσει την ταυτόχρονη εισαγωγή της στο ταμπλό του London Stock Exchange.

Το φθινόπωρο του 2000 οι μετοχές του Συγκροτήματος είχαν εισαχθεί στο Χ.Α. τη διαδικασία του dual listing και με τιμή εισαγωγής άνω των

15 ευρώ.

Από τότε κύλησε βέβαια πολύ νερό στο αυλάκι, μέχρι που τον Μάρτιο του 2013 αναγκάστηκε να προχωρήσει σε «κούρεμα» ακόμη και καταθετών της, χάνοντας και τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα. Έτσι, με το σκεπτικό ότι η τράπεζα δεν διατηρεί πλέον ευρείες τραπεζικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το ελληνικό Χρηματιστήριο συγκριτικά παραμένει μια περιφερειακή αγορά, η παραμονή στη Λ. Αθηνών δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Τράπεζα Κύπρου αποτιμάται στο 1,3 δισ. ευρώ, καθώς ο σχεδιασμός της διοίκησης του Συγκροτήματος αφορά σε ένα κύριο listing στην αγορά του Λονδίνου. Τη διαδικασία θα ενεργοποιήσει η ίδια η τράπεζα, καθώς θα απαιτηθεί η σχετική έγκριση της γ.σ. των μετόχων της.

Η απόφαση για εισαγωγή στο LSE ελήφθη κατά την πρόσφατη, έκτακτη, συνεδρίαση του δ.σ. της τράπεζας και, όπως διεφάνη, δεν επηρεάστηκε από το Brexit. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση της εισαγωγής, εκτός απροόπτου και υπό την επιφύλαξη της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων, μέχρι τα τέλη του 2016. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί και η ένταξη της μετοχής στους δείκτες FTSE UK, ενώ θα διατηρηθεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ΧΑΚ. Η έδρα της τράπεζας, η διεύθυνση και οι λειτουργικές δραστηριότητες της θα παραμείνουν στην Κύπρο.

Σύμβουλος της διαδικασίας μεταφοράς είναι η HSBC.

Keywords
Τυχαία Θέματα