ΗΠΑ-Κίνα: Πώς από τον εμπορικό πόλεμο φτάσαμε σε συμφωνία- μαμούθ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα δεσμεύθηκε να αγοράσει «τεράστιες ποσότητες» αμερικανικών γεωργικών προϊόντων χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες δεσμεύσεις από την πλευρά του Πεκίνου ύστερα από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

«Δίκαιο εμπόριο, και άλλα, με την Κίνα θα υπάρξουν!» ανέφερε ο Τραμπ σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι 'παγώνει' ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Αυτή η στροφή του Αμερικανού προέδρου είχε διαφανεί ήδη από το σαββατοκύριακο, και παίρνει σήεμρα σάρκα και οστά, εν μέσω των ερωτημάτων για το ποιες εξελίξεις μεσολάβησαν ώστε από την κήρυξη του εμπορικού πολέμου να περάσουμε ξαφνικά σε διμερείες σχέσεις εκτεταμένης οικνοομικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι ενδείξεις οδηγούν σε μια συμφωνία, τα βασικά σημεία της οποίας είναι η παραίτηση από την πολιτική επιβολής δασμών εκ μέρους της Ουάσιγκτον και η αγορά μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων, κυρίως αγροτικών, που παράγονται στις ΗΠΑ εκ μέρους του Πεκίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνιούχιν δήλωσε. σχετικά με τις νέες εμπορικές συμφωνίες των δυο υπερδυνάμεων: «Νομίζω ότι έχουμε σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο... Τώρα εναπόκειται και στους δυο μας να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να το υλοποιήσουμε όλο αυτό που συμφωνήσαμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα