Τραμπ για Ευρωπαίους: «Φαίνονται ευγενικοί, αλλά είναι σκληροί»

Αν και φαίνονται «ευγενικοί», οι Ευρωπαίοι είναι «σκληροί», σχολίασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, υπεραμυνόμενος της επιβολής τελωνειακών δασμών στους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

«Αυτό που μας έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίστευτο», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Κάνσας Σίτι, εκτιμώντας πως οι Βρυξέλλ εκμεταλλεύτηκαν προς όφελός τους την όλη κατάσταση.

«Οι δασμοί είναι η καλύτερη λύση», πρόσθεσε, αναφορικά

με τις εμπορικές σχέσεις.
Νωρίτερα σήμερα, το περιοδικό «Politico», επικαλούμενο πηγές του ευρωπαϊκού μπλοκ, κατέγραφε σε δημοσίευμά του τις προτάσεις που θα παραθέσει ο Jean Claude Juncker στον Αμερικανό Πρόεδρο, κατά την αυριανή (25 Ιουλίου 2018) συνάντηση.
Όπως σημειώνεται, μία ιδέα αποτελεί η διαπραγμάτευση μιας περιορισμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα είναι επικεντρωμένη μόνο στους δασμούς στο βιομηχανικό τομέα.

Η δεύτερη ιδέα αφορά τη διαπραγμάτευση μιας πολυμερούς συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ε.Ε., την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και άλλες χώρες με ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία, με στόχο την μείωση των δασμών στα αυτοκίνητα και στα εξαρτήματα αυτοκινήτων σε μηδενικά επίπεδα, σημείωσε ο αξιωματούχος στο περιοδικό.

Όπως υπογράμμισε, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα βασιστεί στο κατά πόσον ο Donald Trump θα δεχθεί να άρει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ε.Ε. και να μην επιβάλει νέους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

«Η Ε.Ε. προτιμάει μια τέτοια συμφωνία με πολλές χώρες από μια διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ, γιατί με βάση τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μια τέτοια συμφωνία θα απαιτούσε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να προσφέρουν ελεύθερη πρόσβαση και σε άλλες χώρες».

Πάντως, εχθές, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, απέρριψε το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Κομισιόν να μεταφέρει στον Donald Trump συγκεκριμένη προσφορά όσον αφορά το εμπόριο.

Όπως ανακοίνωσε, ο Jean Claude Juncker δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο με μια συγκεκριμένη προσφορά στο θέμα του εμπορίου.
«Δεν επιθυμώ να μπω σε μια συζήτηση για αποστολές και προσφορές, διότι δεν υπάρχουν προσφορές.

Πρόκειται για μια συζήτηση, για ένα διάλογο και είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε και να παραμείνουμε σε αυτό το διάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα