Τράα: Το ελληνικό πολιτικό σύστημα υπεύθυνο για την παρατεταμένη κρίση

Ευθύνες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα για την κρίση, κυρίως γιατί απέφυγε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στα πρώτα στάδια του προγράμματος προσαρμογής αλλά και γιατί δεν διαμόρφωσε συνθήκες συναίνεσης ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, επιρρίπτει ο πρώτος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα με την έναρξη των μνημονίων, Μπομπ Τράα.

Σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο κ. Τραα, που συχνά βρέθηκε στο επίκεντρο επιθέσεων κατά τη διάρκεια

της θητείας του, καθώς προσωποποιούσε τη "σκληρή" τεχνοκρατική πραγματικότητα των μνημονίων, υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα οργανωμένα συμφέροντα αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων. Και όπως αναφέρει αυτό είχε ως αποτέλεσμα το βάρος της προσαρμογής να πέσει στους εργαζομένους, μέσω απώλειας των εισοδημάτων τους ενώ παράλληλα η παραγωγικότητα δεν αυξήθηκε.

Ο ίδιος στέκεται παράλληλα και στην λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζει απογοητευτική.

Ο Τραα, αν και ξεκαθαρίζει ότι εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις και όχι του Ταμείου, θεωρεί ότι η Ελλάδα είχε από παλιά την τάση να συγκεντρώνει υπερβολικά μεγάλο χρέος. Αναφέρει ότι πριν το 2009, το ΔΝΤ στις ετήσιες εκθέσεις του για την Ελλάδα είχε εκφράσει την ανησυχία του για το υψηλό χρέος και τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Τονίζει ότι τα οικονομικά του δημόσιου τομέα είχαν πάντα αρνητικό πρόσημο και αυτό υποδήλωνε πως η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν ήταν βιώσιμη. «Όταν ένας ιδιωτικός οργανισμός έχει τέτοιους ισολογισμούς θεωρείται αφερέγγυος. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είχαν εκφράσει ανησυχία τις επικείμενες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την αύξηση του ΕΝΦΙΑ υπογραμμίζει πως «η συζήτηση για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας αναπτύχθηκε εν μέρει εξαιτίας των προβλημάτων της φορολογικής πολιτικής και της φορολογικής διοίκησης». Όπως αναφέρει, «πολλές ελληνικές κυβερνήσεις διαφορετικού προσανατολισμού προσπάθησαν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα θετικά. Και καθώς ο τομέας των ακινήτων μπορεί να αποτελέσει μιας υψηλής ποιότητας φορολογική βάση, δεν εκπλήσσει ότι πολλές κυβερνήσεις στράφηκαν σε αυτόν για να αντλήσουν έσοδα. Οι μέθοδοι υλοποίησης ήταν ελληνικής επινόησης».

Για τον ίδιο η μεγαλύτερη επιτυχία των μνημονίων ήταν ότι η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί όρθια.. Από την άλλη σημειώνει πως η μεγαλύτερη αποτυχία σημειώθηκε στο επικοινωνιακό πεδίο. «Υποστηρίζω ότι πρέπει κανείς να λέει τα πράγματα όπως τα βλέπει και να συζητάει ανοικτά για τα πραγματικά προβλήματα που εμφανίζονται πάντα σε μια τόσο περίπλοκη περίπτωση» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα