Τουσκ: Η Κύπρος έχει δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων

Του Ιωάννη Αντύπα

Ο Πολωνός Πρόεδρος είπε πως οι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον έλληνα και τον κύπριο ομόλογο τους για τις “παράνομες παραβιάσεις σε Μεσόγειο και Αιγαίο” και συμπλήρωσε πως “εκ μέρους όλων των ηγετών της ΕΕ εκφράζουμε αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και καλούμε άμεσα η Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητες της”.

Παράλληλα ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωσε πως υποστηρίζει τη Κύπρο

στο δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων δεδομένων των διεθνών συνθηκών και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Μη σίγουρη πλέον η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας

Σε μεγάλο ερωτηματικό εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 27 Μαρτίου. Ο Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως οι ηγέτες θα εξετάσουν στην επόμενη Σύνοδο τους τον Μάρτιο κατά πόσο η Τουρκία συμμορφώνεται ή όχι με τους κανόνες καλής γειτονίας και συνεπώς αν έχει νόημα να γίνει η Σύνοδος μεταξύ τους.

Προϋπολογισμός - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μετά Brexit Ευρώπη

Στα θέματα του προϋπολογισμού μετά Brexit το ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε πως οι ηγέτες της Ευρώπης τάχθηκαν υπέρ του να εκσυγχρονίσουν τον προϋπολογισμό της Ευρώπης και να αυξήσουν τις καταβολές τους.

Πάντως αναφορικά με το τι θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την έξοδο του ΗΒ και συνεπώς των Ευρωβουλευτών του, οι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της μείωσης του συνολικού αριθμού των Ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο.


Σειρά διαφωνιών Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Ντόναλντ Τούσκ

Σε μια συζήτηση μεταξύ των δύο Προέδρων εξελίσσεται η συνέντευξη Τύπου, καθώς Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τούσκ δεν φαίνεται να μπορούν να συμφωνήσουν, μάλλον σε τίποτα.

Αρχικά, η πρόταση Γιούνκερ για ένωση των δύο θέσεων (Επιτροπής και Συμβουλίου) δεν βρήκε σύμφωνο τον Ντόναλντ Τουσκ -και μάλλον τους περισσότερους ηγέτες. Ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ πάντως σημείωσε πως “είδε αρκετούς ηγέτες υπέρ του” πριν εξηγήσει γιατί πρέπει να υπάρχει μια μόνο θέση αντί για δύο.

Διαφωνίες και στο ζήτημα των “spitzencandidaten”, δηλαδή των λεγόμενων κορυφαίων υποψηφίων ώστε ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ένας από αυτούς.

Ο Πρόεδρος Τούσκ σημείωσε πως το Συμβούλιο δεν θα μπορέσει να φτάσει σε μια απόφαση για αυτό το θέμα, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ να διαφωνεί ανοιχτά μαζί του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα