Τουσκ - Γιούνκερ: Εκπληκτικό πόσο γρήγορα συμφωνήσαμε στην ευρωπαϊκή «γραμμή» για το Brexit

Του Ιωάννη Αντύπα

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των «27» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έπειτα από την ταχύτατη υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών. Στη συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ υπογράμμισε την ενότητα μεταξύ των 27 που επετεύχθη, για την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών.

«Το μόνο που μας προξένησε έκπληξη ήταν το πόσο γρήγορα συμφωνήσαμε, αυτό μας δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αρχηγοί δέχθηκαν τη πρόταση Τούσκ για μια «σταδιακή διαπραγμάτευση» δηλαδή πρώτα να διευθετηθεί το θέμα του

πλαισίου των πολιτών που ζουν στις δύο πλευρές, τις οικονομικές δεσμεύσεις του ΗΒ και τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδία και Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα η νέα σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναφορικά με το ζήτημα των πολιτών, ο Τούσκ τόνισε πως «δεν φτάνει μόνο να είμαστε γρήγοροι, πρέπει να είμαστε και ποιοτικοί στη διαπραγμάτευση μας, καθώς μιλάμε για 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανούς στην Ευρώπη», συμπληρώνοντας πως «και οι Βρετανοί ομόλογοι μας φαίνονται να είναι έτοιμοι για μια γρήγορη διαπραγμάτευση».

Γιούνκερ: «Οι Βρετανοί υποτιμούν την πολυπλοκότητα των διαπραγματεύσεων»

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήγησε πως παρουσίασε τις θέσεις της Επιτροπής στους ηγέτες της ΕΕ και έπειτα, στις 3 Μαΐου θα δοθεί επισήμως η εντολή και θα εξηγηθούν οι θέσεις της ΕΕ εις βάθος. Παράλληλα ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε πως ο αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ έχει κάνει «εξαιρετική δουλειά».

Στη συνέχεια ο Λουξεμβούργιος Πρόεδρος δήλωσε πως «το πρώτο που θα κάνουμε είναι να θέσουμε τις βάσεις του διαζυγίου, δηλαδή τη προστασία των πολιτών που είναι πιεσμένοι από το Brexit», συμπληρώνοντας επίσης πως οι Βρετανοί ομόλογοι τους «δεν εκτιμούν σωστά πόσο περίπλοκη είναι η διαπραγμάτευση για το θέμα αυτό».

«Θα πρέπει να απαντήσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται μετά από τις 8 Ιουνίου που ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, θα είναι δύσκολες και επίσης θα είναι δύσκολο να διατηρήσουμε την ενότητα μας, είναι σημαντικό για την ΕΕ αλλά και για τη Μεγάλη Βρετανία, δεν θα καταφέρουν να έχουν μια συμφωνία αν δεν είναι ενωμένοι οι 27. «Ήταν απροσδόκητο που φτάσαμε τόσο γρήγορα σε συμφωνία για το Brexit. Δεν λέω ότι θα υποστεί πλήγμα αυτή η ενότητα, όμως όσο προχωράμε στις διαπραγματεύσεις, πχ στα οικονομικά θα πρέπει να ληφθούν κάποιες πολλές δύσκολες αποφάσεις» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου σχετικά με το «κακό κλίμα» που επικράτησε σε δείπνο με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε πως η συνάντηση ήταν «εξαιρετικά παραγωγική», όμως ένα πρόβλημα όπως το Brexit δεν μπορεί να διευθετηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα