Τουρκία: Ρύθμιση για απλήρωτους φόρους $20 δισ.

Σε μία νέα προσπάθεια να αυξήσει τα κρατικά έσοδα η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει κίνητρα στους φορολογούμενους καθώς οι απλήρωτοι φόροι φθάνουν στα 20 δισ. δολάρια.

Με νομοσχέδιο που στάλθηκε στο τουρκικό κοινοβούλιο θα δίνεται, πλέον, η δυνατότητα στους Τούρκους πολίτες να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε διάστημα τριών ετών, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, ενώ προσφέρονται και κάποιες περικοπές τόκων εάν πληρώσουν σε μικρότερο

χρονικό διάστημα ή εάν καταβάλλουν το σύνολο των οφειλών τους.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Naci Agbal το παραπάνω μέτρο καλύπτει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ύψους 73 δισ. τουρκικών λιρών.

«Βοηθούμε τους πολίτες που δυσκολεύονται να πληρώσουν και την ίδια ώρα δημιουργούμε μία νέα πηγή εσόδων για το κράτος. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται σε κυκλική υποχώρηση λόγω τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών παραγόντων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Το νέο μέτρο ουσιαστικά επεκτείνει τη φορολογική αμνηστία που ανακοινώθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει ότι πρόκειται για «προσωρινά» μέτρα τα οποία στόχο έχουν να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Agbal η κυβέρνηση διατηρεί τον στόχο του 30% του ΑΕΠ για το χρέος της. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν το 2016 ανακοινώθηκε ανάλογο μέτρο, οι φορολογούμενοι έσπευσαν να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες αξίας 20 δισ. δολαρίων.

Πάντως τα δημοσιονομικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δεν ήταν θετικά, με τα κρατικά έσοδα να έχουν υποχωρήσει τον Μάρτιο κατά 3% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 1/3 σε σύγκριση με το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα