Τουρκία: Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των δημοσιογράφων - Παρών ο Ερντογάν

Κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης, οι δύο επικεφαλής της εφημερίδας Cumhuriyet βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου μετά από 3 μήνες προφυλάκισης

Τούρκικο Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα πως η δίκη των δύο δημοσιογράφων που κατηγορούνται για κατασκοπία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και δέχθηκε να εμφανιστεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ενάγων στην υπόθεση, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου Ρόιτερς.

Ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας Cumhuriyet, και

ο Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, που ασκούν κριτική επί πολλά χρόνια στο ισλαμο-συντηρητικό καθεστώς, θα εμφανιστούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου της Κωνσταντινούπολης με σοβαρές κατηγορίες οι οποίες τους έχουν ήδη κοστίσει τρεις μήνες προφυλάκισης.

Κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης, οι δύο άνδρες, που αφέθηκαν πρόσφατα ελεύθεροι με μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επικρίνεται από την κυβέρνηση, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη.

Το έγκλημά τους; Η δημοσίευση ενός μεγάλου άρθρου, συνοδευόμενου από φωτογραφίες και ένα βίντεο, για την κατάσχεση, τον Ιανουάριο του 2014, φορτηγών των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT), γεμάτων όπλα που προορίζονταν για τους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Η πληροφορία ήταν ήδη γνωστή, αλλά το άρθρο αυτό προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, ο οποίος αρνείται ότι υποστηρίζει τα ριζοσπαστικά κινήματα που μάχονται εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.

Keywords
Τυχαία Θέματα