Στους 16 ανήλθαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι στα σύνορα με το Ισραήλ

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 16 Παλαιστινίους σήμερα στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον 500 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, τουλάχιστον 35 από αυτούς από αληθινές σφαίρες.

Αυτοί οι θάνατοι ανεβάζουν σε 70, σύμφωνα με το AFP, τον αριθμό

των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινά πυρά αφότου ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να κλιμακωθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς σήμερα είναι η 70η επέτειος από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες χρησιμοποιούν αληθινά πυρά προκειμένου να αποτρέψουν ζημιές ή παραβίαση του συνοριακού φράκτη.

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες.

Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη». Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».

Οι Παλαιστίνιοι «δεν αντιδρούν καλά» στην κίνηση αυτή, είπε το Σάββατο ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Αλλά για τον Φρίντμαν, οι διαθέσεις των Παλαιστίνιων «θα αλλάξουν εν καιρώ», διότι κατ' αυτόν θα αντιληφθούν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να τείνουν το χέρι με ειρηνικό τρόπο» και οι ΗΠΑ «είναι εκεί για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την "παράνομη" μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου MENA, επικαλούμενο Άραβα διπλωμάτη.

Η σύνοδος θα γίνει την Τετάρτη σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στον Αραβικό Σύνδεσμο "σε αντίδραση για την παράνομη απόφαση που πήραν οι ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ", πρόσθεσε το MENA.

Την ίδια ώρα από την Τεχεράνη ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου χαρακτήρισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άνθρωπο "χαμηλής νοημοσύνης" σχετικά με την απόφαση που πήρε να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε τους Παλαιστίνιους και τη διεθνή κοινότητα να προβάλουν αντίσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα