Το τέλος των τραπεζικών διασώσεων


Ως έναν από τους πέντε κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως στα θέματα ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης των τραπεζών παρουσίασε τον Ελληνα καθηγητή Αιμίλιο Αυγουλέα ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας

(Fed) Ρον Φέλντμαν. Ο κ. Αυγουλέας είναι κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (κατηγορία «Κορυφαίοι Πανεπιστημιακοί»), καθώς και της επιτροπής ειδικών για την αξιολόγηση της διοίκησης του ελληνικού ΤΧΣ. Προσκλήθηκε από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα για να μιλήσει στην κορυφαία σειρά συνεδρίων που διοργάνωσε η Fed με θέμα την εποπτεία, την αναδιάρθρωση και την εκκαθάριση πολύ μεγάλων τραπεζών. Η σειρά συνεδρίων είχε ως κεντρικό θέμα το τέλος του δόγματος «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει» που ίσχυε μέχρι σήμερα για τις διασώσεις τραπεζών, αλλά τώρα πλέον εγκαταλείπεται και επικρατεί η αντίληψη ότι και οι τράπεζες πρέπει να πτωχεύουν.

Η μάχη των Βρυξελλών για τη ναυτιλία


Στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρου Βενιάμη, διαδραματίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μεσοβδόμαδα, το νέο επεισόδιο της υπόθεσης με την έρευνα που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για το φορολογικό πλαίσιο που ισχύει γα τον κλάδο στην Ελλάδα.


Η υπερασπιστική γραμμή της ΕΕΕ έχει ως αποτέλεσμα να δοθούν αιτιολογημένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία κρίθηκαν επαρκείς. Εχουν απομείνει να συζητηθούν-απαντηθούν περί τα 12 ερωτήματα από περισσότερα από 100 που είχαν σταλεί αρχικά από τις Βρυξέλλες. Βασικό θέμα είναι ο τρόπος φορολόγησης για θέματα ναυτιλίας και μόνο. Ηδη δόθηκε εξάμηνη παράταση από την Επιτροπή στην ελληνική πλευρά ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και οι εφοπλιστικές-ναυτιλιακές ενώσεις έχουν στείλει εδώ και μήνες πολυσέλιδα υπομνήματα στην επίτροπο για θέματα μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, με τα οποία απαντούσαν σε όλα τα ερωτήματα που είχαν τεθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα