Το ταξίδι της εμπειρίας και τα happiness economics

Το να πατάς σταφύλια με γυμνά πόδια στο πατητήρι της γιαγιάς και του παππού, να μαζεύεις σύκα και μετά να ενώνεις τα κομμάτια τους -που έχουν μείνει στον ήλιο- δημιουργώντας την λεγόμενη ασκάδα, να πιάνεις στα χέρια σου λυκίσκο (ελληνικό λυκίσκο) και να καταλαβαίνεις τρίβοντας στη χούφτα σου τα άνθη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μπύρας, να γεύεσαι (νόμιμο και εμφιαλωμένο) τσίπουρο δίπλα στους άμβυκες της απόσταξης, να μαζεύεις αρωματικά και βότανα…

Το ταξίδι της εμπειρίας γίνεται πια με οργανωμένο τρόπο και έχει άμεση σχέση με την τοπική παραγωγή και τα προϊόντας της, τη γαστρονομία

αλλά και την επαφή με τη γη και τα αγαθά της. Το ταξίδι της εμπειρίας είναι πλέον ένα οργανωμένο προϊόν στην ευρεία γκάμα των τουριστικών και ταξιδιωτικών πακέτων. Είναι μετα – νεωτερική επιχειρηματική επινόηση και ανακάλυψη που προέρχεται από την ανάγκη του Δυτικού να περάσει την κόκκινη γραμμή του μαζικού τουριστικού προϊόντος και να αναζητήσει την εξατομικευμένη ή και την συλλογική εμπειρία, εκείνο το ξεχωριστό βίωμα για το οποίο θα μιλά το φθινόπωρο και το χειμώνα στους φίλους του στο Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη.

Για το μικροσκοπικό χαρουπένιο παξιμαδάκι (ελαφρώς βρεγμένο) με μια κουταλιά του γλυκού σπιτικό πελτέ ντομάτας, βιολογικό ανθότυρο, λάδι, ρίγανη και γλυκιά πάπρικα με μια ελιά στη κορυφή που γεύτηκε παρέα με το τσίπουρο (νόμιμο και εμφιαλωμένο και όχι από το άλλο που τυφλώνει…) αγναντεύοντας πέρα μακριά εκείνα που χάνονταν τα λιόδεντρα και οι συκιές…

Τα πράγματα ευτυχώς είναι τόσο απλά και για αυτό τόσο δύσκολα για να γίνουν δημόσιες πολιτικές που θα στηρίξουν την μια άλλου τύπου ανάπτυξη που θα δίνει έμφαση στον τόπο και στο περιβάλλον (φυσικό αλλά και δομημένο ) με όρους υψηλών στάνταρ ως προς την αισθητική και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Το ταξίδι της εμπειρίας ως τουριστικό προϊόν υπάρχει στην ελληνική περιφέρεια με τον τρόπο που υπάρχει και απευθύνεται σε ομάδες τουριστών οι οποίοι πληρώνουν για μια επίσκεψη π.χ σε 3 οινοποιεία μιας περιοχής το ποσό των 50 ευρώ ανά άτομο. Πάντως, αν το προϊόν γίνει ανταγωνιστικό θα ανέβει και το επίπεδο των ποιοτικών υπηρεσιών…

Πάντως, το ταξίδι της εμπειρίας είναι μια έκφραση του νέου κόσμου που κατοικεί στα happiness economics που έχουν σχέση με το ευ ζην και την ευτυχία και φέρνουν τα οικονομικά μεγέθη στα χωράφια της ψυχολογίας, της υγείας και της κοινωνιολογίας. Τώρα θα πείτε τι σχέση έχει η πτωχευμένη ( λόγω πολιτικού προσωπικού) Ελλάδα με όλα τούτα τα παράξενα των Δυτικών. Και όμως… Έχει σχέση γιατί ο πλούτος της εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει η χώρα στον ξένο επισκέπτη της είναι και η διέξοδος για την ευημερία της επόμενης μέρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα