Το στοίχημα του Παρισιού: Θα γίνει το επόμενο τραπεζικό κέντρο της Ευρώπης;

Το Παρίσι θα νικήσει τελικά τη Φρανκφούρτη και θα αναδειχθεί το νέο χρηματοπιστωτικό κέντρο της ΕΕ μετά το Brexit. Αυτό διατείνεται ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ, μολονότι και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι τουλάχιστον προς το παρόν, η γαλλική πρωτεύουσα αγωνίζεται να φτάσει τη γερμανική πόλη.

«Θα λάβουμε τις δύσκολες αποφάσεις, θα μειώσουμε τους φόρους, θα κάνουμε τη χώρας μας πιο ελκυστική», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Γάλλος υπουργός. «Θα νικήσουμε την κούρσα», είπε χαρακτηριστικά.

Από το βρετανικό δημοψήφισμα,

η Γαλλία διαγκωνίζεται με τη Γερμανία και την Ιρλανδία προκειμένου να προσελκύσει μέρος της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας που βρίσκεται σε φάση μετεγκατάστασης εκτός Λονδίνου. Ωστόσο, οι αυστηροί κανόνες κατά των απολύσεων εργαζομένων, καθώς και οι υψηλοί και ευμετάβλητοι φόροι βάζουν τρικλοποδιά στα γαλλικά σχέδια . Δεν έχουν περάσει ούτε 5 χρόνια από τότε που ο Ολάντ ήρθε στην εξουσία διακηρύσσοντας ότι οι τραπεζίτες ήταν εχθροί του και για να το επικυρώσει αυτό επέβαλε φόρο 75% σε αυτούς που κέρδιζαν τα περισσότερα.

Ως εκ τούτου, η Φρανκφούρτη έχει ήδη εξασφαλίσει διπλάσιες μετεγκαταστάσεις ή δεσμεύσεις μετεγκατάστασης μεγάλων τραπεζών σε σχέση με το Παρίσι.

Ο Λεμέρ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα καταργήσει τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών τον επόμενο χρόνο, λέγοντας ότι ήταν αποτρεπτικό για τις τράπεζες που σκέφτονταν να μετακομίσουν στο Παρίσι. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει δεσμευτεί επίσης να μειώσει σταδιακά τον συντελεστή εταιρικής φορολογίας στο 25% μέχρι το τέλος της θητείας του το 2022 από το σημερινό επίπεδο του 33%. Η κυβέρνηση ενισχύει επίσης τη χρηματοδότηση περισσότερων δίγλωσσων σχολείων για να διευκολύνει τους μετανάστες να προσαρμοστούν στον γαλλικό τρόπο ζωής.

Το Παρίσι ελπίζει να προσελκύσει 20.000 θέσεις εργασίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Paris Europlace, τη βασικότερη ομάδα οικονομικών λόμπι της Γαλλίας.

Η Γαλλία προτίθεται επίσης να καταστήσει το Παρίσι τη νέα έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προσφέρει καθεστώς σταθερότητας.

Η HSBC, η οποία διαθέτει τράπεζα λιανικής στη Γαλλία, δήλωσε ότι μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 1.000 traders στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ τράπεζες όπως η Standard Chartered Plc και η Nomura Holdings Inc. έχουν επιλέξει τη Φρανκφούρτη. Η Deutsche Bank AG προετοιμάζεται να μεταφέρει μεγάλα τμήματα των περιουσιακών στοιχείων που αφορούν εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις που διατηρεί σήμερα στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη, την πατρίδα της.

Το Παρίσι κατατάσσεται στην 29η θέση του δείκτη Global Financial Centers από την Z / Yen Group Ltd., ακριβώς πάνω από την Καζαμπλάνκα και πίσω από το Μόναχο. Το Λονδίνο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενο από τη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη

«Πολλές τράπεζες, πολλοί επενδυτές, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Γαλλία αλλάζει», δήλωσε ο Le Maire, επικαλούμενος την υπογραφή του Βραζιλιάνικου ποδοσφαιριστή Star Neymar, τον Παρί Σεν Ζερμέν. «Αύριο, η Γαλλία θα είναι ο τόπος για να είναι. Όχι μόνο για τον κ. Neymar, αλλά και για όλους τους επενδυτές».

Keywords
Τυχαία Θέματα