Το ραντεβού με τις αγορές αναβάλλεται για το ...2015!

Tώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός από τις πολιτικές καντρίλιες και το τριήμερο ανούσιο show στη Βουλή, επανήλθαμε σε μια πραγματικότητα που δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτή πριν τη μομφή. Δεν γίναμε ούτε σοφότεροι αλλά δεν ακούσαμε και κάποια αισιόδοξη άποψη πως το πρόβλημά μας οδεύει σύντομα προς επίλυση.

Αντίθετα μέσα από τις ακριτομυθίες και ανάμεσα σε μια καινοφανή αργκό που έκανε την εμφάνιση της μέσα στο κοινοβούλιο, μάθαμε πως στο τέλος του

χρόνου θα επιχειρηθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές και αν, θα προσέθετα εγώ. Τουτέστιν θα το καταπιούμε και το 2014 μέσα στη μιζέρια και στα παρακάλια για επιπρόσθετη βοήθεια με ότι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο της οικονομίας από ξένα κέντρα.
Η δε διελκυστίνδα ανάμεσα στα νέα μέτρα και τα όχι στα νέα μέτρα, θα συνεχίζεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με κατάληξη στην πράξη αυτό που όλοι φοβόμαστε.

Νέες αφαιμάξεις εισοδήματος μέσω των ψηφισμένων νόμων τους οποίους δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές που τους ψήφισαν. Για παράδειγμα δεν θυμάμαι να ξεσηκώθηκε κάποιος από τους εθνοπατέρες και να καταγγείλει την απόφαση να βάζει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς η εφορία, αν ο πολίτης χρωστάει πάνω από 300 ευρώ. Και όχι μόνο η εφορία αλλά και οι Δήμοι για ποσά ακόμα χαμηλότερα.
83.000 συμπολίτες μας όμως, μέσα στο 9μηνο του 2013 διεπίστωσαν στην πράξη, ότι μπορεί κάποιοι νόμοι να ψηφίζονται για τα μάτια και να μην εφαρμόζονται αλλά κάποιοι άλλοι τίθενται σε άμεση ισχύ, και γι αυτό είδαν απομειωμένους τους λογαριασμούς τους.

Και η τάση δείχνει μια ένταση του φαινομένου στο επόμενου διάστημα, γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα νέο κύμα μαζικών αναλήψεων από τις τράπεζες.
Ο πολίτης προτιμά τις 2-5.000 που μπορεί να του απόμειναν, να τις φυλάει στο σπίτι καθώς δεν ξέρει τι ακόμα του ξημερώνει, παρά στις διάτρητες τράπεζες που έχασαν πλέον την εμπιστοσύνη του κόσμου γιατί ξέφυγαν από τους σκοπούς της διαφύλαξης των αποταμιεύσεων.

Έτσι όπως λένε οι πληροφορίες, στο τελευταίο διάστημα σημειώθηκε απρόσμενα μια εκροή από το τραπεζικό σύστημα που ξεπερνάει τα 3 δισ., ποσό σημαντικό για τη ρευστότητα των τραπεζών που δίνουν τον δικό τους αγώνα να ορθοποδήσουν.

Xώρια τα χρήματα που σηκώνονται για να εκπληρωθούν οι πολλαπλές υποχρεώσεις που φθάνουν καθημερινά με το ταχυδρομείο.

Η κατάσταση λοιπόν, θα επιδεινώνεται συνεχώς κι ο χειμώνας αυτός θα είναι ο δυσκολότερος από την επιβολή του μνημονίου γιατί συν τοις άλλοις έχουμε μπροστά μας διαρθρωτικά (και όχι νέα) μέτρα για τις συντάξεις, τα όρια ηλικίας, το πετρέλαιο θέρμανσης για το οποίο δεν δέχονται κουβέντα οι τροικανοί αλλά και τον Ενιαίο φόρο στα ακίνητα για τον οποίο η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει σημαντικές αλλαγές.

Τουτέστιν μπορεί ο κ. Στουρνάρας να βλέπει λίγα μέτρα μέχρι την κορυφή του Κιλιμάντζαρο αλλά αυτά εκτός του ότι είναι και τα δυσκολότερα, ενέχουν τον κίνδυνο λόγω της υπερκόπωσης του κατακρημνισμού , ακόμα και από ένα μικρό και απρόβλεπτο παράγοντα.

Οι δε ελπίδες πως η ένταξη των σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση της Γερμανίας θα μαλάκωνε την πολιτική λιτότητας της Μέρκελ, διεψεύσθησαν πριν ακόμα καταλήξουν στο κυβερνητικό σχήμα και ο χερ Σόιμπλε είναι αυτός που θα ορίζει τις τύχες της Ευρώπης για ...άλλα 4 χρόνια.

Blogger Βασίλης Στεφανακίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα