Το πρόγραμμα της Μέι προκαλεί πονοκεφάλους στο Σίτι

Ένας από τους βετεράνους Βρετανούς χρηματιστές, έλεγε πριν από λίγες μέρες ότι η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι η λιγότερο φιλική από τους Συντηρητικούς πρωθυπουργούς, προς την επιχειρηματική κοινότητα. Πράγματι, καθώς είναι σαφές ότι η Μέι έχει κερδίσει καθαρά τις ψήφους της βρετανικής δεξιάς, τώρα στρέφεται όλο και περισσότερο προς άγραν και άλλων πολιτών, που βρίσκονται κοντύτερα στο Εργατικό Κόμμα. Για να το πετύχει, προσαρμόζει ανάλογα το πρόγραμμά της και δημιουργεί πονοκεφάλους στο Σίτι.

Μερικά από αυτά, όπως οι χαμηλότερες

χρεώσεις σε καταναλωτές για την ενέργεια, ή τα μέτρα προστασίας των χαμηλόμισθων σε βάρος των εργοδοτών, ή ακόμα η μείωση των αμοιβών που λαμβάνουν διευθυντικά στελέχη, μπορεί να μην εμφανιστούν στο σύνολό τους στο τελικό οικονομικό πρόγραμμα της Τερέζας Μέι, ωστόσο δημιουργούν σκεπτικισμό και αμηχανία σε οικονομικούς κύκλους που παραδοσιακά βρίσκονται κοντά στο Συντηρητικό Κόμμα.

"Η Τερέζα Μέι ξέρει ότι έχει ψηφίσει δεξιά, έτσι προσπαθεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερη ψήφο από την Εργατική", δήλωσε ο Τζον Μάλτον, ιδρυτής της ομάδας ιδιωτικών μετοχών Better Capital και πρόεδρος του FinnCap. Ωστόσο, ορισμένες από τις πολιτικές της επιλογές, θα έχουν δυσμενείς επιτώσεις για τις επιχειρήσεις. Αν οι προγραμματικές της εξαγγελίες είναι υπερβολικά κοντά σε διεκδικήσεις από τους εργαζομένους, απλώς η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει λιγότερο ανταγωνιστική.

Είναι πιθανό η Βρετανή πρωθυπουργός να έχει εκλάβει το αποτέλεσμα του περυσινού δημοψηφίσματος υπέρ του brexit ως μήνυμα ότι οι πολίτες έλαβαν υπόψη τους τις ανισότητες και την εύνοια προς την επιχειρηματικότητα κι ίσως διοχετεύσουν τη δυσαρέσκειά τους προς τους Συντηρητικούς της σημερινής πρωθυπουργού. Το διακύβευμα για την Μέι είναι εάν μπορεί να βρει μια μέση οδό, ώστε και τις ανησυχίες των πολιτών για το δρόμο που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ο καπιταλισμός να διασκεδάσει αλλά και να μην υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Μπορεί να διαβάσει στο αποτέλεσμα του περυσινού δημοψηφίσματος Brexit ότι οι ψηφοφόροι θυμούνται την ανισότητα και την επιχειρηματικότητα ως συνήθως και είδαν την ευκαιρία για τους Συντηρητικούς της να διοχετεύσουν αυτή την απογοήτευση. Διακυβεύεται αν μπορεί να βρει μια μεσαία διαδρομή που να αντιμετωπίζει τις αντιρρήσεις των ψηφοφόρων για τον καπιταλισμό, χωρίς να υπονομεύει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Βρετανίας και την οικονομία.

"Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται και η εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις συρρικνώνεται, γι 'αυτό είναι λογικό να αντιμετωπίσουμε πολιτικά την ανησυχία των ψηφοφόρων για τον τρόπο με τον οποίο η οικονομία λειτουργεί, προσπαθώντας να καταστήσουμε τις αγορές δίκαιες. Είναι επίσης ένας τρόπος να σταματήσει η Βρετανία να υποκύπτει στον πραγματικό λαϊκισμό κατά της αγοράς" λέει ο Τζέιμς Κίρκαπ Διευθυντής του Social Market Foundation.

Keywords
Τυχαία Θέματα