Το πετρέλαιο έσωσε την παρτίδα

Όπως βγήκε το 2018... μπήκε το 2019: Υψηλή μεταβλητότητα, εναλλαγές προσήμων και ακατανόητα γυρίσματα στους δείκτες - Η Wall Street έκλεισε τελικά ανοδική χάρη στο πετρελαϊκό ράλι, την ώρα που οι επενδυτές σπεύδουν μαζικά σε ασφαλή ομόλογα και χρυσό - Ασταμάτητο το δολάριο στο 1,133 έναντι ευρώ - Ο Τραμπ χαρακτήρισε «μικρή αναποδιά» το χειρότερο Δεκέμβρη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης!

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Με τον Τραμπ να αποκαλεί «μικρή αναποδιά» το... χειρότερο Δεκέμβρη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1931, και το πετρέλαιο

να ανακάμπτει έως και 5% ενδοσυνεδριακά, η Wall Street μπήκε στο νέο έτος όπως ακριβώς βγήκε από το προηγούμενο.

Με ισχυρή μεταβλητότητα, πολλές εναλλαγές προσήμων, νευρικότητα και πολλές συγκινήσεις.

Την ίδια ώρα, μικτά ήταν τα πρόσημα στην Ευρώπη, η οποία εμφάνισε διχασμένη εικόνα (προάγγελος για το 2019;) μετά και τη χειρότερη χρονιά της δεκαετίας, καθώς ο Stoxx 50 βρίσκεται σε bear market και ο άλλος μεγάλος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μετρά ετήσιες απώλειες 13% στο 2018.

Ντυμένη αρχικά στα «κόκκινα» εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία (περισσότερα εδώ), η Wall Street «πάτησε» στην απροσδόκητη ανοδική αναλαμπή του πετρελαίου, το οποίο απουσίας κάποιας ιδιαίτερης εξέλιξης στο θέμα της παραγωγής ανέκαμψε έως και 5% ενδοσυνεδριακά, προτού κλείσει με +2,5% στα 55 δολ/βαρέλι (Brent).

Δίνοντας έτσι ώθηση σε ενεργειακές και πρώτες ύλες, οι αμερικανικές μετοχές κατάφεραν να κλείσουν τελικά σε θετικό έδαφος, έστω και με οριακά κέρδη. Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες κατέγραψαν ετήσιες απώλειες 6-7% το 2018.

Ο Τραμπ επιχείρησε να... «καραμελώσει» τη βουτιά του Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας της απλώς «αναποδιά» (glitch), ενώ προσπάθησε να ενθαρρύνει το επενδυτικό κοινό κάνοντας λόγο για πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες με Κίνα, το φλέγον ζήτημα που θα απασχολήσει τις αγορές και το 2019.

Νωρίτερα πάντως, το επενδυτικό κλίμα υπήρξε βαρύ μετά και τα οικονομικά στοιχεία για την Κίνα, που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε 19 μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση κατά το τρέχον έτος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, Ο Dow Jones έκλεισε με οριακή άνοδο 0,08% στις 23.345,95 μονάδες, έχοντας ανοίξει με απώλειες άνω του 1,5%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 2.510,03 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 6.665,94 μονάδες.

Σπεύδουν στα ασφαλή καταφύγια

Πάντως και παρά το ανοδικό κλείσιμο στο φινάλε, οι αγορές δεν έδειξαν να πείθουν. Κι αυτό φάνηκε από τη μεγάλη στροφή στα ασφαλή καταφύγια. Τα ομόλογα διεθνώς κατέγραψαν ράλι, με το αμερικανικό 10ετές να αποκλιμακώνεται η απόδοση σε χαμηλό 11μηνών, ενώ ανοδικός συνεχίζει ο χρυσός στα 1.284 δολάρια, παρά την ισχυρή άνοδο του δολαρίου που έριξε το ευρώ στο 1,133 EUR/USD.

Η άνοδος του πετρελαίου προσέφερε ώθηση στις μετοχές εταιρειών ενέργειας, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει κέρδη 2%.

Παράλληλα, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι τράπεζες, στον απόηχο πρόβλεψης της Barclays που κάνει λόγο για μια ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης το 2019.

Οι μετοχές των Goldman Sachs (+3%), Bank of America (+1,3%) και J.P. Morgan Chase (+1,7%) όλες έκλεισαν με άνοδο άνω του 1%.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της αμερικανικής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής (OCC) δήλωσε σήμερα πως υο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα και είναι καλά τοποθετημένο για να διαχειριστεί πιο δυσμενείς συνθήκες στην αγορά.

Εμπορικό μέτωπο

Οι επενδυτές παραμένουν, ωστόσο, επιφυλακτικοί εν μέσω των επίμονων ανησυχιών γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο.

Δημοσίευμα των «The New York Times» ανέφεραν ότι ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου, Robert Lighthizer, έχει πει σε συνεργάτες του ότι θέλει να εμποδίσει τον πρόεδρο Τραμπ από το να δεχτεί «κενές υποσχέσεις» από την Κίνα στο εμπορικό «μέτωπο».

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Lighthizer έχει προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετοι δασμοί προκειμένου να εξασφαλίσουν σημαντικές παραχωρήσεις από τους Κινέζους.

Εν τω μεταξύ, οι τεχνολογικές μετοχές ανέκαμψαν από τις βαριές απώλειες που σημείωναν στο άνοιγμα, βοηθώντας τον Nasdaq να γυρίσει σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές των Nvidia και Advanced Micro Devices κατέγραψαν κέρδη 2% η καθεμία, ενώ οι μετοχές των Facebook και Amazon έκλεισαν με άνοδο 3,5% και 2,5% αντίστοιχα.

Ωστόσο, υπό ισχυρές πιέσεις βρέθηκε η μετοχή της Tesla, καταγράφοντας βουτιά σχεδόν 7%, στον απόηχο της είδησης πως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε παραδόσεις κατώτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα υποδέχθηκαν το νέο έτος οι ευρωαγορές, αν και νωρίτερα όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια βρίσκονταν στο «κόκκινο», μετριάζοντας στη συνέχεια τις απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 παραμένει σε bear market, ενώ το 2019 δε δείχνει να μπαίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς πληθαίνουν οι δυσοίωνες προβλέψεις των επενδυτικών οίκων και αναλυτών για το ερχόμενο έτος, με πιο πρόσφατη τη UBS που αναμένει παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, κάτι στο οποίο συγκλίνουν οι περισσότερες εκτιμήσεις με βάση τα μακροικονομικά τόσο από Κίνα όσο και από Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 υπήρχε το χειρότερο έτος των τελευταίων δέκα χρόνων για τις παγκόσμιες αγορές, με τον Stoxx 600 Europe να μετρά ετήσιες απώλειες 13%.

Σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,13% κι έκλεισε στις 337,21 μονάδες, ενώ με μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του 2019 τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας έπληξαν την παγκόσμια επενδυτική όρεξη για ανάληψη ρίσκου.

Σημερινά οικονομικά στοιχεία για την Κίνα έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε 19 μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση κατά το τρέχον έτος.

Ο Stoxx 50 υποχώρησε κάτω από τις 3.000 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,2% κι έκλεισε στις 10.580,19 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,09% στις 6.734,23 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 4.689,39 μονάδες. Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB ενισχύθηκε οριακά κατά 0,04% στις 18.330,99 μονάδες.

Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διολίσθησε στο 2,72% από 2,773% στο χθεσινό κλείσιμο, στον απόηχο της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2019 από την ιταλική βουλή.

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σε χαμηλά 3,5 μηνών, στο 0,16%

Keywords
Τυχαία Θέματα