Το γερμανικό «δείπνο» του Αλέξη Τσίπρα

Του Γιώργου Σώζου
[email protected]

Σε μια κατευναστική παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα από το Βερολίνο ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, κάτι που ενδεχομένως να αποδειχθεί αρκετά δύσκολο αφενός διότι το ελληνικό ζήτημα έχει φορτιστεί με αφορμή την παροχή του έκτακτου βοηθήματος η οποία θεωρήθηκε «αιτία πολέμου» από τον κ. Σόιμπλε,

αλλά και επειδή η Γερμανία σταδιακά αρχίζει να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς εν όψει των εθνικών εκλογών τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Ήδη η Γερμανίδα Καγκελάριος παρέπεμψε το ελληνικό θέμα στις αποφάσεις του Eurogroup. Ερωτώμενη μετά τη σύνοδο κορυφής πως κρίνει τις παροχές Τσίπρα και τι θα συζητήσει σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό απάντησε: «Υπάρχει κριτική για τις αποφάσεις, όπως το έκανε ξεκάθαρο και ο ESM. Θα συζητήσουμε το θέμα με τον κ. Τσίπρα, δεν έχω την πρόθεση να μπω σε διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο, αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών και των θεσμών»

Στο Βερολίνο οποιαδήποτε παραχώρηση απέναντι στην Ελλάδα εκλαμβάνεται ως υποχώρηση της κυβέρνησης, η οποία ενισχύει κυρίως την αντιπολίτευση των ακροδεξιών του AfD και κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να γίνει την περίοδο αυτή, πολύ περισσότερο που οι Σοσιαλδημοκράτες ψάχνουν τρόπους να αποστασιοποιηθούν από τους Χριστιανοδημοκράτες εταίρους τους ενόψει των εκλογών.

Επιπλέον, μπορεί στην Ευρώπη αρκετοί να μην επιθυμούν πρόσθετες πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις λόγω Ελλάδας μέσα στο 2017, αλλά υπάρχουν ορισμένοι σκληροί κύκλοι στο Βερολίνο που προωθούν την αντίστροφη άποψη ότι, δηλαδή, δεν μπορούν να αφήσουν να αιωρείται η απειλή εκλογών από την Ελλάδα μέσα στο επόμενο διάστημα και ότι, εάν είναι τελικά να συμβεί κάτι τέτοιο, ας γίνει το νωρίτερο δυνατόν.

Πηγές από το Βερολίνο έλεγαν ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθεί η διαρροή από το Βερολίνο μέσω του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ -μόλις έγινε γνωστή η παροχή του έκτακτου βοηθήματος από τον κ. Τσίπρα- ότι «ο κ. Τσίπρας καλό είναι να μην απειλεί με πρόωρες εκλογές το 2017 καθώς μια τέτοια στρατηγική από την πλευρά της Αθήνας θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ. Ο Τσίπρας έχει λάβει φιλική προειδοποίηση να μην προκαλέσει προβλήματα στην ευρωζώνη με απειλές για εκλογές».

Μέχρι σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τον Φρανσουά Ολάντ έχει αποδειχθεί ένα από τα λίγα στηρίγματα που είχε η ελληνική κυβέρνηση και εκεί προσέτρεχε ο Αλέξης Τσίπρας κάθε φορά που παρουσιαζόταν ένα πρόβλημα.

Έτσι και σήμερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πιεζόμενος αφενός από το ΔΝΤ για σκληρά νέα μέτρα και από την άλλη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος επιμένει για μια δεκαετία λιτότητας μετά το 2018, ελπίζει σε μια κατευναστική παρέμβαση από την Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα δε με ορισμένες εκτιμήσεις ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η κυβέρνησή του, ζητώντας την βοήθεια της καγκελαρίου, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μην καταρρεύσει και να μπορέσει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια την οποία πλέον έχει ασπαστεί πλήρως. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να παρουσιάσει στην κυρία Μέρκελ το δίλημμα «στήριξε με για να μην αναγκαστώ να καταφύγω σε εκλογές σε μια περίοδο που οι αβεβαιότητες στην Ευρώπη είναι πολλές».

Μια τέτοια κίνηση, όμως από την πλευρά της ισχυρής κυρίας της Ευρώπης είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολη, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι κινείται σε διαφορετικό μήκος από τον κ. Σόιμπλε -κάτι που πολλές φορές έχει λεχθεί, αλλά ουδέποτε επιβεβαιώθηκε από τα πράγματα.

Στην πράξη, για να στηρίξει τον κ. Τσίπρα η Γερμανίδα καγκελάριος ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το επιθυμεί, θα πρέπει είτε να «αδειάσει» τον υπουργό Οικονομικών της σε προεκλογική ουσιαστικά περίοδο, είτε να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών από τη μέχρι τώρα στρατηγική της Γερμανίας υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα -κινήσεις που ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχει κάνει και ούτε θεωρείται πιθανό να υιοθετήσει τώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα