Το παρασκήνιο πίσω από τη συμφωνία Κωνσταντακόπουλου - Dogus για το Hilton Aθηνών

Της Στεφανίας Σούκη

Οι πρώτες επαφές έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, σε ένα ταξίδι του Enterprise Greece στη Σμύρνη, στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ και της επιχειρηματικής αποστολής που είχε συνοδεύσει τότε τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Από τότε, μέχρι τη χθεσινή σύμπραξη - έκπληξη της ΤΕΜΕΣ, του ομίλου Κωνσταντακόπουλου (στην οποία συμμετέχει εδώ και δυόμιση χρόνια και ο σαουδαραβικών συμφερόντων όμιλος Olayan), με τον τουρκικό κολοσσό της Dogus, έχουν περάσει τέσσερις μήνες συζητήσεων προκειμένου τα

δύο πολύ ισχυρά ονόματα του επιχειρείν σε Ελλάδα και Τουρκία να βρούν τη χρυσή τομή και να διεκδικήσουν, από κοινού, το εμβληματικό ξενοδοχείο της λ. Βασιλίσσης Σοφίας.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, πρίν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των προσφορών, ουδείς γνώριζε τη σύμπραξη των δύο ομίλων, οι οποίοι, εφόσον τελικά αποκτήσουν (μέσα από το διεθνή διαγωνισμό που έχει σε εξέλιξη η Citibank στο Λονδίνο για λογαριασμό του ομίλου της Alpha Bank) την Ιονική Ξενοδοχειακή, ιδιοκτήτρια σήμερα του Hilton Αθηνών, θα εισέλθουν με τον πλέον δυναμικό τρόπο στην ξενοδοχειακή αγορά της ελληνικής πρωτεύουσας. Κρίσιμη παράμετρος είναι η δυνατότητα συμμετοχής στο κοινό σχήμα και έτερου χρηματοοικονομικού ομίλου αλλά και διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας, δεδομένου ότι η σύμβαση διαχείρισης με την αλυσίδα Hilton λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους και ο νέος ιδιοκτήτης- εφόσον υπάρξει- θα έχει την επιλογή να κλείσει νέα συμφωνία- όχι απαραίτητα με συμβόλαιο διαχείρισης αλλά ακόμη και με τη μορφή franchise- για το brand που θα φιγουράρει πάνω στο εμβληματικό κτίριο της λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ισχυρό ενδιαφέρον για επέκταση στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά, η οποία, παρεπιπτώντως, εμπλουτίζεται το τελευταίο διάστημα με νέες μονάδες έχοντας περάσει έως το 2013 τη μεγαλύτερη κρίση με τα λουκέτα 80 περίπου ξενοδοχείων, έχει η αλυσίδα Four Seasons, το όνομα της οποίας έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια σε περιπτώσεις όπως π.χ. για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις για την έτερη ενδιαφερομένη, τη Lone Star, με τοπικό εταίρο το Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, η οποία ήταν καθ’όλη τη διάρκεια των τελευταίων ημέρων στο data room, έχοντας ενδοιασμούς για το ύψος του τιμήματος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, λόγω Brexit. Οι πληροφορίες περί συμμετοχής ή μη στην τελική υποβολή προσφορών και στον τελικό ρόλο που μπορεί να έχει o επενδυτικός όμιλος, ο οποίος ιδρύθηκε το 1995 κι έχει οργανώσει μέχρι σήμερα συνολικά 16 funds με 65 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση δεν είναι ασφαλείς και σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και η Lone Star, η οποία έχει συνάψει συνεργασία ειδικά για τη διεκδίκηση του Hilton με το Γιάννη Δασκαλαντωνάκη (σ.σ. ο οποίος θέλει να μπεί «δυνατά» στην αθηναϊκή ξενοδοχία), έχει βάλει στο στόχαστρο εδώ και καιρό την ελληνική αγορά για επενδύσεις κυρίως στον τουριστικό κλάδο.

Πίσω στο σχήμα Kωνσταντακόπουλου- Dogus, από πλευράς του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της τα τελευταία χρόνια με τη Μεσσηνία μέσω της Costa Navarino, η τοποθέτησή του στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού πλάνου για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Όπως και η επένδυση της Costa Navarino, η οποία μάλιστα επεκτείνεται συνεχώς με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό της Πελοποννήσου, έτσι και η επένδυση που επιδιώκει η ΤΕΜΕΣ στην Αθήνα, σηματοδοτεί μία νέα σελίδα για τον όμιλο Κωνσταντακόπουλο, στα ξενοδοχεία πόλης. Σημειωτέον ότι ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να τοποθετηθεί στην Αττική, όντας ένας από τους διεκδικητές του Αστέρα Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας.Τώρα, η συμμαχία με τον όμιλο της Dogus, ξεκινά από τη διεκδίκηση του Hilton Αθηνών ωστόσο, σε δεύτερη φάση, θα μπορούσε να επεκταθεί εκτός Αθηνών και –γιατί όχι- και εκτός Ελλάδος.

Από την πλευρά του τουρκικού ομίλου, με έτος ίδρυσης το 1951, θεωρείται ένας από τους ισχυρούς, πολυσχιδείς «παίκτες» της γειτονικής χώρας, με επίκεντρο διαφοροποιημένους κλάδους υπηρεσιών. Ο όμιλος απασχολεί περισσότερους από 30.000 εργαζομένους στους τομείς των χρηματοοικονομικών, των κατασκευών, των media, του τουρισμού, του real estate, της ενέργειας και στον χώρο της αυτοκίνησης.

Το όνομα του τουρκικού ομίλου είχε αρχίσει να ακούγεται περισσότερο στην Ελλάδα, ακριβώς μέσα στην κρίση, εν έτει 2012, όταν είχε πρωτοανακοινωθεί η συνεργασία του –τότε- με τον όμιλο της Lamda Development για από κοινού συμμετοχή σε projects ακινήτων και τουρισμού. Εκτοτε, ο τουρκικός όμιλος έκανε πράξη το ενδιαφέρον του για την ελληνική αγορά, επενδύοντας αρχικά στον κλάδο των μαρινών στη χώρα μας και στη συνέχεια τοποθετούμενος στο «φιλέτο» της Αττικής, τον Αστέρα Βουλιαγμένης: Ο τουρκικός όμιλος συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της Jermyn Street, στην οποία οδεύει το συγκρότημα της Βουλιαγμένης έναντι του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ, ενώ στις λοιπές, μικρότερες επενδύσεις στην Αθήνα περιλαμβάνεται και η αγορά του πρώην ακινήτου της Καναδικής πρεσβείας στο Κολωνάκι, πέρυσι, έναντι 4 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ο Φέριτ Σαχενκ, επικεφαλής του ομίλου έχει αγοράσει και ο ίδιος κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, πολύ κοντά στο Hilton Αθηνών…

Keywords
Τυχαία Θέματα