Το παράδειγμα του Μετσόβου

Του Κώστα Τσαούση

Η διεθνώς ανερχόμενη τάση που εντάσσει τον τουρισμό στην ευρύτερη κλίμακα της βιομηχανίας της εμπειρίας διαθέτει ένα ενδεικτικό αλλά απόλυτα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο ορεινό Μέτσοβο. Ενα παράδειγμα αυθεντικά ελληνικό, που ανταποκρίνεται πλήρως και, το πιο σημαντικό, σε διάρκεια χρόνου στα κριτήρια του πρότυπου. Στο site διαβάζω: «Από το 1959 το Κατώγι Αβέρωφ καλλιεργεί στο Μέτσοβο τους πιο ορεινούς αμπελώνες στην Ελλάδα και προσφέρει μοναδικές

οινικές εμπειρίες, συνδυάζοντας την τέχνη με τη φιλοξενία». Ο Αλέξανδρος Ιωάννου είναι σε θέση να αποδείξει κάθε λέξη, κάθε γράμμα στο μεγάλο βιβλίο της εμπειρίας που μπορεί να ζήσει ένας επισκέπτης σε αυτό το ορεινό χωριό της Ηπείρου.

Ο Αλέξανδρος γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Deree και εργάστηκε στο Development Office του Deree College με εξειδίκευση στο Fund raising. Τα τελευταία χρόνια είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε.. Η συνομιλία μαζί του -με ένα κρασί ανά χείρας τις μέρες των εορτών, ανάμεσα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά- είναι αποκαλυπτική.

- Από το επισκέψιμο οινοποιείο φτάσαμε στην προσφορά εκ μέρους σας μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας που συνδέει το κρασί, τον τόπο, τη φιλοξενία, την παράδοση, τον πολιτισμό. Με λίγα λόγια, πώς αντιλαμβάνεστε τη νέα ανερχόμενη τάση της βιομηχανίας της εμπειρίας που αποτελεί ένα σύνολο δράσεων για τον τουρίστα;

Η βιομηχανία της εμπειρίας είναι πράγματι ανερχόμενη τάση, ωστόσο το Μέτσοβο είναι συνδεδεμένο με την εμπειρία τις τελευταίες δεκαετίες και ίσως είναι αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό που το καθιστά τόσο δημοφιλές στους επισκέπτες. Η γνωριμία και η σύνδεση με έναν τόπο μέσα από ποικίλες δραστηριότητες προσφέρουν μια ξεχωριστή, πολύ προσωπική εμπειρία στον κάθε επισκέπτη, αλλά παράλληλα είναι και μοναδική ευκαιρία για να εκτιμήσει τη ζωή και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του. Στο Μέτσοβο οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δραστηριότητες που συνδέονται με την τέχνη και την Ιστορία, τη φύση και την άθληση, τον οίνο και τη γαστρονομία. Παράλληλα, το χωριό αποτελεί εξαιρετικό ορμητήριο για γνωριμία με την ευρύτερη περιοχή της Πίνδου.

- Σήμερα το κρασί, παρά τις οικονομικές και άλλες αντιξοότητες, πιστεύετε ότι μπορεί να βρει τη θέση του στον χάρτη του σύγχρονου αστικού πολιτισμού;

Αναμφίβολα ναι. Θα έλεγα ότι αποτελεί ήδη μέρος του αστικού πολιτισμού στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες. Το κρασί, άλλωστε, αποτελεί ένα εξαιρετικό αντικείμενο συζήτησης και διευκολύνει τις κοινωνικές συναναστροφές στο ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Ειδικά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα έντονο ενδιαφέρον από τους σύγχρονους καταναλωτές για το επώνυμο τυποποιημένο κρασί που αποτυπώνεται τόσο στους χώρους εστίασης όσο και στην κατανάλωση κατ' οίκον.

- Τι θέση δίνετε στην τοπική παραγωγή και πόσο αυτή μπορεί να συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ενός τόπου, μιας περιφέρειας;

Το Κατώγι Αβέρωφ στηρίζει την τοπική παραγωγή σχεδόν 60 χρόνια. Η αρχή αξιοποίησης έγινε από το Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα και συνεχίστηκε από τον παππού μου Ευάγγελο Αβέρωφ με την αναμπέλωση του εγκαταλειμμένου αμπελώνα του Μετσόβου. Και οι δύο αυτές δράσεις ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ανάπτυξη του Μετσόβου. Σήμερα πια τα αποτελέσματα είναι ορατά και υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τοπική παραγωγή. Το Μέτσοβο, χάρη στο σύνολο των ιδιωτικών πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1950, ανάμεσά τους το Τυροκομείο και το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, το εργαστήριο λαϊκής τέχνης και κ.ά., είναι ένα χωριό που έχει διατηρήσει την ταυτότητά του και παράλληλα παρουσιάζει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Χωρίς αυτές τις πρωτοβουλίες το Μέτσοβο θα ήταν άλλο ένα ερημωμένο χωριό της ορεινής Ελλάδας. Η αξιοποίηση της τοπικής παραγωγή και η ανάπτυξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο πολλών περιοχών της χώρας μας.

- Πόσο εύκολο είναι να έρθει κάποιος στο Μέτσοβο για να ζήσει αυτή την ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρετε; Τι θα μπορούσε να αλλάξει, τι θα μπορούσε να βελτιωθεί;

Οι σύγχρονοι οδικοί άξονες καθιστούν πλέον το Μέτσοβο εύκολα προσβάσιμο και αυτό αποτυπώνεται στο πλήθος των ατόμων που επισκέπτονται τόσο το χωριό όσο και το οινοποιείο μας. Το 2017 περισσότερα από 17.000 άτομα επισκέφτηκαν το Κατώγι Αβέρωφ. Δεν αρκούμαστε όμως σε αυτό. Στόχος μας είναι να γινόμαστε καλύτεροι και να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Πριν από λίγους μήνες εγκαινιάσαμε ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον καθηγητή Αναστάσιο Μικρόπουλο και την ομάδα του, και απευθύνεται στις σχολικές ομάδες προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία στους μικρούς επισκέπτες. Τα επόμενα σχέδιά μας περιλαμβάνουν περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητας, διαμόρφωση περιπάτων μέσα στον αμπελώνα του Γινιέτς, που αποτελεί τον ορεινότερο αμπελώνα της Ελλάδας, και διασύνδεση του οινικού και γαστρονομικού πολιτισμού με τις ευρύτερες κοινωνικές δραστηριότητες της περιοχής.

- Σήμερα πόσες ετικέτες διαθέτει το Κατώγι Αβέρωφ;

Το οινοποιείο διαθέτει 12 διαφορετικές ετικέτες που αναπτύσσονται σε τρεις διαφορετικές σειρές. Η δωδέκατη ετικέτα είναι το Φλογερό, ένα ερυθρό κόκκινο κρασί από την ποικιλία Merlot που καλλιεργούμε στον αμπελώνα του Γινιέτς και διατίθεται αποκλειστικά από το οινοποιείο. Είναι ένα κρασί αφιερωμένο σε όλους εκείνους που ενδιαφέρθηκαν και βρήκαν τον χρόνο να επισκεφτούν το οινοποιείο και να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς το Κατώγι Αβέρωφ.

- Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας - και στο κρασί και στην ολοκληρωμένη εμπειρία της φιλοξενίας;

Πρόθεσή μας είναι η συνολική ανάδειξη του αμπελώνα μέσα από την τέχνη, την αύξηση της επισκεψιμότητας και κυρίως μέσα από την προσεκτική καλλιέργειά του, δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες της περιοχής. Είναι μία διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Αναφορικά με τη φιλοξενία, στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αναδείξουμε την τοπική γαστρονομία στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Κατώγι Αβέρωφ». Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, στόχος μας είναι η ανάπτυξη σχέσεων και συνεργειών με όλη την τοπική κοινωνία ώστε να διασφαλιστεί η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και μοναδικών εμπειριών για το σύνολο των επισκεπτών του Μετσόβου.

Keywords
Τυχαία Θέματα