Το νομοσχέδιο για τα ταξί και το «κρυφτούλι» του υπουργού Υποδομών

Όχι μόνο υπάρχει νομοσχέδιο που ανατρέπει τις εφαρμογές ταξί μέσω του διαδικτύου αλλά μέχρι πρόσφατα, έμπαιναν διατάξεις του στο υπουργείο Υποδομών, παρουσία του κ. Θύμιου Λυμπερόπουλου αλλά και στενών συνεργατών του. To σχέδιο νόμου είναι 12σέλιδο και περιλαμβάνει 12 άρθρα.

Η ουσία της νέας νομοθετικής ρύθμισης περιγράφεται στο άρθρο 1, το οποίο φέρνει και τις μεγάλες ανατροπές, αφού στο εξής όσα πρόσωπα παρέχουν ηλεκτρονική

ή τηλεφωνική διαμεσολάβηση για άσκηση μεταφορικού έργου, χαρακτηρίζονται εταιρείες μεταφοράς επιβατών και όχι διαμεσολάβησης.

Μάλιστα, στο εξής οι εταιρίες που παρέχουν εφαρμογές ταξί θα πρέπει να αδειοδοτούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, στις οποίες θα καταθέτουν εκτός από την αίτηση και τα δικαιολογητικά και παράβολο του Δημοσίου ύψους 1.000 ευρώ. Βασική υποχρέωση είναι επίσης η σύναψη τριετών συμβάσεων με τους οδηγούς -αυτοκινητιστές, γεγονός που διαφοροποιεί πλήρως το μοντέλο με τα "ψηφιακά" ταξί.

Μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τις αλλαγές που φέρνει στην αγορά το νομοσχέδιο, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης που είναι και ο εμπνευστής του, επιμένει ότι η κυβέρνηση θα βάλλει τάξη στον κλάδο των ταξί. "Οποιοσδήποτε επιθυμεί, επενδυτής, εταιρεία ή ιδιώτης, να δραστηριοποιείται στο χώρο των εταιρειών διαμεσολάβησης, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, εφόσον ακολουθεί την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία".

Απευθυνόμενος μάλιστα στα μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούν και καταγράφουν το κύμα αντιδράσεων, αμφισβητεί ότι υπάρχει νομοσχέδιο. Μόνο που όχι μόνο υπάρχει αλλά πριν ακόμη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει ήδη πάρει τη βούλα του Μαξίμου και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα