Το μυστικό που κρύβει το νούμερο «32»

Την περασμένη Δευτέρα προσκαλεσμένος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου συμμετείχα με την ιδιότητα του συντονιστή σε ένα πάνελ για τις προοπτικές του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία.

Ένας από τους συμμετέχοντες, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στο ΤΕΙ Πελοποννήσου Αναστάσιος Δάρρας, έχει ξεκινήσει, με την υποστήριξη και του Ιδρύματος, μια έρευνα για σπάνια φαρμακευτικά είδη που φύονται στον Ταϋγετο, επιχειρώντας ταυτόχρονα να συνδυάσει και να αναδείξει προτάσεις για την εμπορική τους αξιοποίηση.

Την

έρευνα του καθηγητή την έφερα στο μυαλό μου διαβάζοντας τα συμπεράσματα του πρώην υπουργού, δημοσιογράφου Πέτρου Ευθυμίου για λογαριασμό του οργανισμού διαΝΕΟσις. H συγκεκριμένη δημοσιογραφική έρευνα «χαρτογραφεί πρότυπα σχήματα συνεργατικότητας που αναπτύσσονται πάνω στα ερείπια των παλιών συνεταιρισμών και προκαλούν ένα νέο, ελπιδοφόρο κύμα ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο». Σε ένα σημείο των συμπερασμάτων διαβάζω: « Η μελέτη (...) καθιστά φανερό ότι μέσω των επιχειρηματικών -και όχι κρατικοδίαιτων- συνεταιρισμών μπορεί να διασφαλιστεί η καινοτομία στην παραγωγή και την εμπορία, καθώς και η σύνδεση των παραγωγικών μονάδων με Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (ναι, συμβαίνει και αυτό και έχει, συνήθως, εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα). Άλλωστε, λόγω του μικρού κλήρου (μέσος όρος 34 στρέμματα ανά παραγωγό), μόνο με τη δημιουργία ισχυρών συνεταιρισμών με επιχειρηματικό πνεύμα και λογική ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιτευχθεί υψηλή εθνική παραγωγή».

Και η Καλαμάτα –τι ευτυχής συγκυρία!- έχει ένα ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο κοινωφελές Ίδρυμα (το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη) που ενδιαφέρεται για την τοπική ανάπτυξη και συνεισφέρει με χρήματα, εκπαίδευση και τεχνογνωσία σε αυτήν αλλά και μια Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Πελοποννήσου που κάνει δουλειά!

Για σκεφτείτε το ενδεχόμενο το Τμήμα και ένα από τα Εργαστήρια της Σχολής στηριγμένοι στην έρευνα του καθηγητή να δημιουργούσαν τους λεγόμενους Τεχνοβλαστούς (spin off εταιρείες) που θα μπορούσαν με τη σειρά τους να αναπτύξουν εμπορικά τα προϊόντα του Ταϋγέτου και να προωθήσουν και συνεργασίες- συνέργειες με φορείς του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καινοτομία και εξωστρέφεια και συνεργατικότητα, ένα τρίπτυχο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στον αγροτικό τομέα. Ένα παράδειγμα από την έρευνα του Ευθυμίου: «ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα στη Λάρισα, υποστηρίζει και βοηθά έναν νέο επιχειρηματία, απόφοιτο των ΤΕΙ, στην προσπάθειά του να παράγει ζωοτροφές σε εναέριες, υδροπονικές, εν σειρά καλλιέργειες, ενώ έχει σύμβαση με επιχειρηματία, απόφοιτο του Πολυτεχνείου, ο οποίος, συλλέγοντας τις σβουνιές από τις φάρμες του συνεταιρισμού, τροφοδοτεί την μονάδα παραγωγής ενέργειας που έχει δημιουργήσει, πουλώντας ρεύμα από μεθάνιο στη ΔΕΗ».

Και όμως, δεν είναι όλα ρόδινα. Κάθε άλλο. Η έρευνα του Ευθυμίου και της διαΝΕΟσις φέρνει στο προσκήνιο ένα νούμερο που προκαλεί σοκ! Το νούμερο 32 ! Τι είναι αυτό το νούμερο; Η απάντηση : «οι γεννηθέντες το 1997 ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, είναι πανελλαδικά 32 (ολογράφως τριάντα δύο) άτομα! Αυτοί οι 32 κατ' επάγγελμα αγρότες, με τις εισφορές τους, θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν ένα Ταμείο το οποίο συμπεριλαμβάνει με τον ένα ή άλλοτρόπο πάνω από 500.000 "δικαιούχους"».

Keywords
Τυχαία Θέματα