Το μυστικό για να επιβιώσει και πάλι το Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις...

Ενώ η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν στις αρχές του τρέχοντος μηνός άρχισε να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μια ακόμα πιο σημαντική ημερομηνία είναι η 4η Νοεμβρίου, όταν οι ποινές που είναι πραγματικά επώδυνες - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το ιρανικό πετρέλαιο – επανέρχονται σε ισχύ.

Εάν οι ΗΠΑ θέλουν οι κυρώσεις να έχουν τις

επιθυμητές επιπτώσεις στην οικονομία και τη συμπεριφορά του Ιράν, τότε έχουν μόνο λίγες εβδομάδες για να θέσουν τις βάσεις για κάτι τέτοιο, παρέχοντας διευκρινίσεις, καλύπτοντας τα κενά και βοηθώντας ακόμα πιο ενεργά τους εταίρους τους, στο να βρουν εναλλακτικές λύσεις έναντι του ιρανικού πετρελαίου.

Μία από τις βασικές προκλήσεις αφορά στην πώληση εκ μέρους του Ιράν, μεγάλου όγκου από ένα είδος πετρελαίου που είναι γνωστό ως συμπύκνωμα, το οποίο είναι υποπροϊόν παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το Ιράν παράγει και εξάγει μια μεγάλη ποσότητα φυτικών συμπυκνωμάτων που ταξινομεί συχνά ως αργό πετρέλαιο. Ωστόσο, όταν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις για το πετρέλαιο, ένα κενό επέτρεψε σε διάφορα κράτη να αγοράσουν ιρανικά συμπυκνώματα χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις, γεγονός που έδωσε στο καθεστώς πρόσθετα μετρητά, ακόμη και όταν τα έσοδα από εξαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν. Όπως αναφέρθηκε στους New York Times, το σχέδιο αυτό απέδωσε στην Τεχεράνη ένα εκτιμώμενο ποσό 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για ένα τρίμηνο του 2014.

Το πρόβλημα προέκυψε από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Obama χορήγησε απαλλαγές από τις κυρώσεις για χώρες που "μείωσαν σημαντικά" τις αγορές αργού πετρελαίου από το Ιράν - δεν έλαβε υπόψη τις εισαγωγές συμπυκνωμάτων. Οι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου ήταν νομικά και πολιτικά σε θέση να αυξήσουν τις εισαγωγές τους από αυτό που ονομάστηκε από την Ουάσιγκτον «πετρελαϊκό προϊόν», συμπεριλαμβανομένων κι επιλεγμένων τύπων ιρανικών συμπυκνωμάτων, αλλά εξακολουθούν να τυγχάνουν εξαιρέσεων από τις κυρώσεις επειδή, σύμφωνα με την ορολογία που εφαρμόζεται στο αμερικανικό δίκαιο, έχουν μειώσει τις εισαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν εφαρμόσουν σθεναρά πετρελαϊκές κυρώσεις αυτή τη φορά, τα δεδομένα εξαγωγής για τα συμπυκνώματα δείχνουν ότι το Ιράν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί ξανά αυτό το κενό.

Keywords
Τυχαία Θέματα