Το μονοπώλιο του διαστημικού οργανισμού της Ρωσίας έχει τελειώσει

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας επιδιώκει να επιδιορθώσει τη φήμη του και την αξιοπιστία του μετά από μια αποτυχημένη εκτόξευση, καθώς αντιμετωπίζει έναν άνευ προηγουμένου ξένο ανταγωνισμό για την τροχιά του διαστήματος.

Τη Δευτέρα, ο οργανισμός Roscosmos θα προσπαθήσει να στείλει το πρώτο του πλήρωμα στο διάστημα με έναν πύραυλο Soyuz , από τότε που η αποτυχημένη αναβάθμιση σε ένα παρόμοιο μοντέλο ανάγκασε τον ρώσο Alexey Ovchinin και τον Αμερικανό Nick Hague

να εγκαταλείψουν την αποστολή τους, μόλις λίγα λεπτά μετά την απογείωση τον Οκτώβριο. Έκαναν την πρώτη προσγείωση έκτακτης ανάγκης από το 1975.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NASA, William Gerstenmaier, σχεδιάζει να παρευρεθεί στην εκτόξευση στο κοσμοδρόμιο της Baikonur στο Καζακστάν, που θα μεταφέρει στον Ρώσο κοσμοναυτή Oleg Kononenko, την Αμερικανίδα αστροναύτη Anne McClain και τον Καναδό David Saint-Jacques στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Η εκτόξευση προγραμματίζεται για τις 2:31 μ.μ. στη Μόσχα και θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπο της NASA.

Μια επιτυχημένη αποστολή όμως δεν θα διαλύσει τα σύννεφα στον ορίζοντα για το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας. Πρόσφατες αποτυχίες στο Roscosmos, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς αποτυχημένων εκτοξεύσεων και κατηγοριών για παραβιάσεις, έχουν καταστρέψει την σοβιετική κληρονομιά του ως το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα. Προσθέτοντας στα δεινά της, τώρα αντιμετωπίζει την προοπτική μείωσης των εσόδων, καθώς το επταετές μονοπώλιο της στη μεταφορά των ανθρώπων στον διαστημικό σταθμό τελειώνει.

Η Space Explorations Technologies Corp του δισεκατομμυριούχου Elon Musk και η Boeing Co. έχουν συμβόλαιο να παραδώσουν αστροναύτες στον ΔΔΣ τον επόμενο χρόνο, υπό το project Commercial Crew της NASA. Μια σειρά από νεοσύστατες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν επίσης φθηνότερους πυραύλους για να τοποθετήσουν δορυφόρους στο διάστημα, παρουσιάζοντας μια πρόκληση για την κερδοφόρα επιχείρηση εκτόξευσης του Roscosmos.

Καθώς βασίζεται στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε πριν από δεκαετίες στη Σοβιετική Ένωση, η Ρωσία μπορεί να διαπιστώσει ότι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ στον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος. Ενώ η NASA έχει συνάψει σύμβαση για να στείλει αστροναύτες στον ΔΔΣ με τον Roscosmos μέχρι το Φεβρουάριο του 2020, θα σταματήσει να πληρώνει για θέσεις στον Soyuz μετά από αυτό, εάν το πρόγραμμα Commercial Crew πάει όπως έχει σχεδιαστεί να προγραμματιστεί, σύμφωνα με τον Gerstenmaier.

Keywords
Τυχαία Θέματα