Το μικρό «μυστικό» του αθηναϊκού R&D της Nokia

του Κώστα Τσαούση

Το απόγευμα της Τετάρτης στην παρουσίαση των πιλοτικών εφαρμογών των ομάδων του πρώτου κύκλου του Athens Digital Lab ο Αθανάσιος Έξαρχος, President & Managing Director Greece της Nokia κρατούσε για μας μια μικρή αποκαλυπτική είδηση – μια είδηση που πήγαινε γάντι στη κλασσική ερώτηση /απορία γιατί ένας διεθνής

κολοσσός τεχνολογίας συμμετέχει σε μια συλλογική πρωτοβουλία σύμπραξης ιδιωτικού- δημόσιου τομέα στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης με αποφασιστική συμβολή ενός κοινωφελούς οργανισμού.

Αλλά, ας αρχίσουμε με την είδηση: H Nokia στην Ελλάδα – στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα – διατηρεί ένα πολυάριθμο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) το οποίο ανάμεσα στα άλλα «τρέχει» ένα μεγάλο παγκόσμιας εμβέλειας project. Πιο συγκεκριμένα, η Nokia από κοινού με το Facebook συνεργάζονται προκειμένου να προχωρήσει η επέκταση του οικοσυστήματος για τη σταθερή ασύρματη πρόσβαση πάνω από 60 GHz. Και αυτό δουλεύεται εδώ στην Ελλάδα με Έλληνες επιστήμονες και τεχνικούς πάνω στο Terragraf, μια τεχνολογία που έχει το Facebook. Μάλιστα, οι απαιτούμενες και αναγκαίες δοκιμές θα γίνουν πάλι στην Ελλάδα από Έλληνες επιστήμονες και τεχνικούς που συμμετέχουν στο R&D της Nokia.

Πάντως, ο κ. Έξαρχος είχε μια απλή απάντηση τελικά γιατί η Nokia συμμετέχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα: «Ασχολούμαστε και με τον μικρόκοσμο ενός Digital Lab στην Αθήνα γιατί μπορεί να προκύψουν ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν στο μακρόκοσμο που βρίσκεται μια επιχείρηση όπως η Nokia». Με λίγα λόγια, δεν χρειάζονται πολλά πολλά για να περάσει μια έξυπνη και βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα τα στενά σύνορα μιας χώρας όπως η Ελλάδα. Πολλά digital labs χρειάζεται, συμπράξεις και δικτύωση με καθιερωμένες επιχειρήσεις που εξασφαλίζουν την προοπτική της εξωστρέφειας λόγω της διεθνούς παρουσίας και του ρόλου τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα