Το «μενού» της άτυπης Συνόδου στην Αυστρία

του Ιωάννη Αντύπα

Στο Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία συναντιούνται σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια διήμερη άτυπη Σύνοδο, με θέμα τους το Brexit και το μεταναστευτικό.

Αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν καθώς το άτυπο της Συνόδου θα επιτρέψει στους ηγέτες να έχουν μια συνδιαλλαγή απόψεων κεκλεισμένων θυρών, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το πλαίσιο για τις κρίσιμες Συνόδους Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα δύο αυτά θέματα.

Εν αναμονή ουσιαστικής πρότασης για το Brexit

Συνεχίζεται η αναμονή και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημιουργία ενός αμοιβαία αποδεκτού προσχεδίου του διαζυγίου των δύο πλευρών.

Στη πόλη του Μότσαρτ σήμερα οι ηγέτες θα ενημερωθούν τόσο από τη Βρετανή Πρωθυπουργό Τερίζα Μέι, όσο και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας Μισέλ Μπαρνιέ για τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι.

Το κύριο θέμα διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - Ιρλανδίας. Υπάρχει μεν ήδη μια σταδιακή μετατόπιση του τόνου από τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος λέει ότι μια συμφωνία είναι δυνατή μέχρι τον Νοέμβριο.

Φαίνεται απίθανο να σημειωθεί πρόοδος σήμερα πριν από τη διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος, στις 3 Οκτωβρίου. Οι διπλωμάτες της ΕΕ πιστεύουν ότι έπειτα η Πρωθυπουργός Μέι, θα είναι σε ισχυρότερη θέση για να κάνει τις παραχωρήσεις για να κλείσει μια συμφωνία.

Αναμένονται να υπάρξουν δύο ακόμα αντίστοιχες άτυπες Σύνοδοι μέχρι τον Νοέμβριο. Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συναντηθούν στις 10 Οκτωβρίου για να συντάξουν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής και στις 16 Οκτωβρίου οι υπουργοί θα αναθεωρήσουν το έγγραφο.

Μια δεύτερη σύνοδος θα εξετάσει ξανά το θέμα και έπειτα η τρίτη σύνοδος κορυφής αναμένεται εντός της εβδομάδας της 12ης Νοεμβρίου όπου θα υπογράφει η συμφωνία.

Έλλειψη προόδου στο μεταναστευτικό

Συζήτηση και όχι αποφάσεις θα γίνει επίσης για το μεταναστευτικό Με τα ανοικτά θέματα του ζητήματος, από τις λεγόμενες πλατφόρμες επιβίβασης σε τρίτες χώρες που θα δράσουν ως δίοδοι νόμιμης μετανάστευσης ως την αύξηση της συνοριοφυλακής της Ευρώπης σε 10.000 άτομα, να παραμένουν στάσιμα.

Οι διαρκείς διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών, όπως και η έλλειψη θέλησης για ανάληψη δράσης και ευθυνών, δεν έχουν επιτρέψει την πραγματοποίηση των στόχων που είχαν θέσει οι ηγέτες στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Σε ένα άλλο θέμα που δεν έχει γίνει πρόοδος, καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει εντείνει τη δημιουργία ενός από τα νέα κέντρα σε Ευρωπαϊκό έδαφος, τα οποία αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σχετικά με το ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση ασύλου και ποιος είναι πιθανόν να απελαθεί. Ούτε η Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν υποστήριξε την ιδέα κατά τη διάρκεια μιας μαραθώνιας νύχτας διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου δεν έχει κάνει κάποιο ουσιαστικό βήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα