Το μεγαλύτερο hedge fund του πλανήτη σορτάρει ευρωπαϊκούς κολοσσούς

Η Bridgewater δείχνει τα δόντια της στην Ευρώπη, ποντάροντας πάνω από 22 δισ. δολ. στην πτώση των μετοχών μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γηραιάς ηπείρου, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο Reuters. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μετατόπισης του hedge fund.

Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να δείχνουν αν η Bridgewater διακρατεί περισσότερες ευρωπαϊκές μετοχές από αυτές που σορτάρει συνολικά, επενδυτής ανέφερε ότι η θέση της ήταν ελαφρώς «long» στις 6 Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το fund μείωσε δραστικά τη long έκθεση κατά το τρέχον έτος.

Οι θέσεις αυτές αποκαλύφθηκαν μετά τα στοιχεία που κατέθεσε η Bridgewater στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τα οποία η Bridgewater έχει στοιχηματίσει κατά εταιρειών που ποικίλουν από τον αγγλο-ολλανδικό κολοσσό καταναλωτικών ειδών Unilever μέχρι τη γαλλική πετρελαϊκή Total και από τη Deutsche Bank και την επίσης γερμανική Siemens στην ιταλική τράπεζα Intesa.

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν short θέσεις, οι ευρωπαϊκοί κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης απαιτούν δημοσίευση μόλις υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Οι short θέσεις της Bridgewater αριθμούν άνω των 4,5 δισ. δολ. στη Γαλλία ενώ στη Γερμανία αγγίζουν τα 7,3 δισ. δολ., ενώ στην Ισπανία οι αρνητικές θέσεις σε τέσσερις εταιρείες φτάνουν το 1,4 δισ. δολ. Οι αρνητικές θέσει στην Ιταλία συμπεριλαμβάνουν τη Unicredit και την Enel.

Πιο συγκεκριμένα, οι short θέσεις της Bridgewater στην γερμανική Siemens διαμορφώνονται σe 1,02 δισ. δολ., ενώ η αξία των short στοιχημάτων του στην Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί αυτό το μήνα. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ένα ποντάρισμα κατά του γερμανικού κατασκευαστή αθλητικών ενδυμάτων Adidas AG, ύψους 1,76 εκατ. μετοχών.

Επίσης, έχει χτίσει short θέσεις έναντι ιταλικών εταιρειών όπως η Intesa Sanpaolo SpA, η Enel SpA και η Eni SpA ενόψει των εθνικών εκλογών του Μαρτίου. Οι ιταλικές κάλπες, όπως εκτιμά το hedge fund, είναι απίθανο να καταλήξουν σε έναν σαφή νικητή, εμποδίζοντας την ικανότητα της χώρας να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το Bridgewater στοιχηματίζει επίσης ενάντια των μετοχών μεγάλων εταιρειών στον κλάδο της ενέργειας, των κατασκευών και της μεταποίησης. Στα μεγαλύτερα shorts του περιλαμβάνονται και η γαλλική Total, η ισπανική Banco Santader, η γαλλική Sanofi, η γαλλική BNP Paribas, η ολλανδική ING Groep και η επίσης ολλανδική ASML Holding.

Συνολικά, οι short θέσεις του Bridgewater ανέρχονται σε πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γαλλία και σε 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γερμανία, ενώ στην Ισπανία ανέρχονται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και στην Ιταλία ξεπερνούν το 1 δισ. δολ.

Το χαρτοφυλάκιό της είναι αρκετά ρευστό και προσαρμόζει τις συναλλαγές του, μειώνοντας το σορτάρισμα σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ενώ αντιθέτως το αυξάνει σε Γερμανία και Ιταλία, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσίασε το Reuters.

Τον περασμένο μήνα, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του hedge fund Bridgewater, Ρέι Ντάλιο, είχε μιλήσει στο CNBC στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αναφέτοντας ότι «το μόνο που χρειάζεται για να μπούμε σε μια παγκόσμια αγορά bear είναι μια μικρή αλλαγή στα επιτόκια». Ωστόσο σε ένα post στο Linkedin αυτή την εβδομάδα έγραψε: Τα πρόσφατα κίνητρα για τόνωση, ανάπτυξη και ύψος των αμοιβών σηματοδότησαν ότι αυτός ο κύκλος είναι λίγο πιο μπροστά από εκεί που πίστευα ότι ήταν».

Να σημειωθεί, ότι η Bridgewater στοιχηματίζει σε μακροοικονομικά γεγονότα και έχει 160 δισ. δολ. υπό διαχείριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα