Το κόστος του ΚΕΠΕ

Πόσο μας στοιχίζει το ΚΕΠΕ; Θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας ποιο είναι (και το τι κάνει) το ΚΕΠΕ. Η απάντηση είναι μία: Πρόκειται για το πιο ιστορικό ερευνητικό ίδρυμα για την οικονομική επιστήμη στην Ελλάδα με αντικείμενο την διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην ελληνική οικονομία που παράλληλα λειτουργεί και ως συμβουλευτικός οργανισμός παρέχοντας στην επίσημη Πολιτεία τεχνικές υπηρεσίες σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα

με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2017, το ΚΕΠΕ που απασχολεί 48 άτομα κοστίζει στο κράτος γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, το ισοζύγιο εσόδων- εξόδων αφήνει στο τέλος 1 χιλιάρικο.

Πάντως, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του ΚΕΠΕ είναι απαραίτητη και χρήσιμη: "To Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ιδρύθηκε το 1959 ως μία μικρή ερευνητική μονάδα με την επωνυμία «Κέντρον Οικονομικών Ερευνών».

Η απόφαση για την ίδρυση του ελήφθη από τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Γ. Καραμανλή, κατόπιν εισηγήσεως του τότε Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, Ξενοφώντος Ε. Ζολώτα.

Την οργάνωσή του ανέλαβε ως πρώτος Επιστημονικός Διευθυντής και Πρόεδρος του Δ.Σ. ο καθηγητής Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μετακλήθηκε για αυτόν τον σκοπό από το Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ.

Βασικός σκοπός του ΚΕΠΕ από ιδρύσεώς του ήταν η επιστημονική μελέτη των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, η ενθάρρυνση της οικονομικής έρευνας και η συνεργασία με άλλα επιστημονικά ιδρύματα.

Το 1964, οπότε και το ΚΕΠΕ πήρε την σημερινή του ονομασία, προστέθηκαν στις αρμοδιότητές του η κατάρτιση σχεδίων βραχυχρονίων, μεσοχρονίων και μακροχρονίων προγραμμάτων ανάπτυξης, περιφερειακής και χωροταξικής ανάπτυξης και δημοσίων επενδύσεων, η παρακολούθηση και ανάλυση των βραχυπροθέσμων και μεσοπροθέσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, η κατάρτιση προτάσεων οικονομικής πολιτικής και (εφόσον δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί εγχώρια μεταπτυχιακά προγράμματα) η επιμόρφωση νέων οικονομολόγων, ιδιαίτερα σε θέματα προγραμματισμού και οικονομικής ανάπτυξης. Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕ που αναπτύχθηκε επί τούτου, έδωσε την δυνατότητα εξειδίκευσης σε περισσότερα από 170 άτομα, από τα οποία 70 απέκτησαν διδακτορικό δίπλωμα στο εξωτερικό. Το φυτώριο αυτό υπήρξε κρίσιμη μάζα στην στελέχωση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας"( το απόσπασμα προέρχεται από την ενότητα «Ιστορία» https://www.kepe.gr/index.php/el/to-kepe/istoriko-kepe).

Keywords
Τυχαία Θέματα