Το καμπανάκι του Χ.Α. χτύπησαν εκπρόσωποι της ιρανικής κεφαλαιαγοράς

Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε στην τελετή Έναρξης της συνεδρίασης την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities & Exchange Organization - SEO) και το Κεντρικό Αποθετήριο του Ιράν (Central Securities Depository of Iran - CSDI).

Ο Dr. Bahador Bijani, Αντιπρόεδρος

της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο Dr. Mohammadreza Mohseni, Διευθύνων Σύμβουλος του Κεντρικού Αποθετηρίου του Ιράν, συνοδευόμενοι από στελέχη των δύο Οργανισμών, κήρυξαν την Έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2016, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Σχεδίου Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), η Ιρανική Κεφαλαιαγορά εντάσσεται σταδιακά στο διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Τον Απρίλιο του 2016, η Ιρανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εντάχθηκε στην IOSCO ως Associate Member.

Το Μάιο του 2016 υπογράφτηκε Σύμφωνο Συνεργασίας με την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους υπογράφηκαν Σύμφωνα Συνεργασίας μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX) και του Tehran Stock Exchange (TSE) καθώς και μεταξύ των αντίστοιχων Αποθετηρίων (ATHEXCSD και Central Securities Depository of Iran - CSDI).

Με τα Σύμφωνα Συνεργασίας, οι δύο πλευρές προτίθενται να διερευνήσουν και αξιολογήσουν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων τους (Μέλη, Θεσμικούς Επενδυτές, Θεματοφύλακες κ.ά.):

* Αφενός για ανάπτυξη και εισαγωγή προϊόντων (π.χ. ETFs, Listed Funds κτλ.) στις δύο αγορές που θα δώσουν τη δυνατότητα στις δύο επενδυτικές κοινότητες να αποκτήσουν πρόσβαση και έκθεση στις οικονομίες των δύο χωρών και

* αφετέρου για συνεργασία σε επίπεδο υποδομών (διαπραγμάτευση, εκκαθάριση, διακανονισμός, τεχνολογία) ώστε να επιτευχθεί η προσβασιμότητα των αγορών που θα επιτρέψει την ανάπτυξη εργασιών εκατέρωθεν για την περαιτέρω διεθνοποίησή τους.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι που σήμερα υποδεχόμαστε τις διοικήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Κεντρικού Αποθετηρίου του Ιράν στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κυρίως όμως είμαστε ικανοποιημένοι γιατί η από μακρού χρόνου σχέση μας με την ιρανική αγορά κεφαλαίου μας επιτρέπει να διερευνήσουμε και να υλοποιήσουμε επιχειρηματικές συνεργασίες αμοιβαίου οφέλους. Αυτό δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες της αγοράς μας να αξιολογήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης εργασιών αλλά και εταιρικών σχέσεων και συνεργασιών. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη ενός αποδοτικού - από πλευράς κόστους - και αποτελεσματικού - από πλευράς φιλικότητας προς τους επενδυτές – περιβάλλοντος που θα επιτρέψει στις δύο αγορές να είναι ελκυστικές, με επαρκή ρευστότητα και διεθνοποιημένες και όλα αυτά να μπορούν να υλοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.»

Ο Dr. Bahador Bijani, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την Ελληνική Κεφαλαιαγορά έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, και κορυφώθηκε με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο ρυθμιστικών αρχών. Πιστεύουμε ότι η Ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι καλά οργανωμένη και καλά δομημένη με ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Οι δύο αγορές μας έχουν πολλά κοινά σημεία και μπορούν να διευκολύνουν τους επενδυτές στις δραστηριότητές τους σε αυτές».

Ο Dr. Mohammadreza Mohseni, Διευθύνων Σύμβουλος του Κεντρικού Αποθετηρίου του Ιράν δήλωσε: «Αυτή είναι μια αρχή για να διαμορφωθεί μια σταθερή και μόνιμη σχέση μεταξύ των δύο μερών και των αντίστοιχων αγορών ή ακόμα ευρύτερη που θα καλύπτει και τις αγορές της περιοχής. Πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον. Αυτό που αναμένεται, είναι να διαμορφωθεί μια βάση για την υποστήριξη των επόμενων βημάτων στη σύνδεση των αγορών μας.»

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, μετά την τελετή Έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Ιρανική αντιπροσωπεία παρουσίασε στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης τη χρηματιστηριακή αγορά του Ιράν και τις προοπτικές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα