Τo fintech του νερού

Του Κώστα Τσαούση

«Αυτοματοποιούμε την πληρωμή του νερού προς τους δήμους με τη χρήση του blockchain». Αυτό έγραφαν στην σύντομη περιγραφή της ιδέας τους τα 3 μέλη της ομάδας Citizen17 – μια από τις ομάδες που διακρίθηκαν στο CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity, έναν 3ημερο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είχε την υποστήριξη της ΚΕΔΕ.

Ο 29χρονος Διονύσης Ζήνδρος κατάγεται από τα Γιάννενα και έχει ήδη προλάβει

να δουλέψει στο εξωτερικό, σε θέσεις που θα ζήλευαν οι συνομήλικοι του. Μεταξύ των δουλειών του ως Software Engineer η Google και το Twitter. Σήμερα, ο Διονύσης κάνει το διδακτορικό του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και όπως διαβάζω στο προφιλ του στο facebook είναι ένας «cryptography & security doctoral student focusing on blockchains and decentralization». Εκτός από τον Διονύση η μονάδα CITIZEN17 έχει άλλα δύο μέλη, τον Βιτάλη Σαλή και τον Θέμη Παπαμελετίου.

Η διάκριση της ομάδας έχει να κάνει με το βραβείο της Εθνικής Τράπεζας – 3000 ευρώ- καθώς η ιδέα – πρόταση τους θεωρήθηκε ότι βρίσκει εφαρμογή στο ευρύτερο πεδίο του fintech και ειδικότερα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση ας κρατήσουμε το όνομα της ομάδας ή καλύτερα τα ονόματα των μελών της. Ολοι όσοι τους γνώρισαν λένε πως το μέλλον τους ανήκει. Τέλος, ας κρατήσουμε και την ιδέα τους μέσα από την περιγραφή τους: «Αυτοματοποιούμε την πληρωμή του νερού προς τους δήμους με τη χρήση του blockchain. Αυτό επιτυγχάνει συνεχείς πληρωμές (αντί για μηνιαίες) και ενημέρωση του Δήμου άμεσα. Με τη χρήση κατάλληλων Internet of things sensors σχεδιάζουμε μια εύχρηστη διεπαφή για τον καταναλωτή και τον Δήμο που δείχνει την κατανάλωση και βοηθάει στην προστασία του περιβάλλοντος».

Keywords
Τυχαία Θέματα