Το δίκτυο της ΘΕΣγάλα και η ΘΕΣγη

Του Κώστα Τσαούση

Δεν ξέρω αν έχετε προσέξει ότι στα ράφια του αυτόνομου δικτύου λιανικής πώλησης που έχει δημιουργήσει και επεκτείνει με συστηματικά βήματα η ΘΕΣγάλα (ο μεγαλύτερος παραγωγικός συνεταιρισμός αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας) υπάρχουν και συσκευασμένα προϊόντα από άλλους συνεταιρισμούς; Μια κίνηση που πέραν του συμβολισμού της ανοίγει δρόμους και προοπτικές για το συνεταιριστικό παραγωγικό εγχείρημα.

Για παράδειγμα, στα ράφια των σημείων λιανικής πώλησης δίπλα στους αυτόματους πωλητές γάλακτος βρίσκονται και προϊόντα του συνεταιρισμού ΘΕΣγη.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τα άλευρα όπως το ΘΕΣ ΜΕΙΓΜΑ ΑΛΕΥΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ του ενός κιλού - ένα «μείγμα αλεύρων από πιστοποιημένα 100% ελληνικά σιτάρια της Θεσσαλικής γης, παραγωγής του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν συνθέσεων αλεύρων, αλεσμένα σε παραδοσιακό πετρόμυλο, με ιδιαίτερα αρώματα που οφείλονται στην καλλιέργεια φυσικού προζυμιού σιταριού. Ιδανικό για χωριάτικο ψωμί». Όπως και το 3κιλο για όλες τις χρήσεις ή τα πακέτα για την πίτσα και το ψωμί σίκαλης.

Αλλά, ποια είναι η συνεταιριστική οργάνωση ΘΕΣγη; Η απάντηση αλλά και οι αναγκαίες και απαραίτητες συστάσεις δίνονται στο site της: «Ο Συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα αγροτών, οι οποίοι αντιμετωπίζοντας καθημερινά τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της γεωργίας με την παραδοσιακή της μορφή στην σημερινή εποχή, συνειδητοποίησαν ότι το μέλλον της γεωργίας βρίσκεται στη συνένωση των δυνάμεων.

Πεποίθηση των μελών του Συνεταιρισμού είναι ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι μονόδρομος για τη δημιουργία μιας οικονομίας με σταθερές βάσεις και δυναμική προοπτική. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από υγιείς συνεταιριστικές προσπάθειες.

Με 75 μέλη αγρότες-παραγωγούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 28.000 στρεμμάτων και με μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών φυτών, ο Συνεταιρισμός έχει ως έδρα τη Λάρισα αλλά εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία.

Ο Συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη έχει ως στόχους:

• Να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων ιδίως από ποσοτική και ποιοτική άποψη
• Να προωθήσει την συγκέντρωση της προσφοράς και τη διάθεση της παραγωγής των μελών του Συνεταιρισμού
• Να μειώσει το κόστος παραγωγής μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας
• Να βελτιώσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων
• Να ομαλοποιήσει τις τιμές παραγωγού
• Να δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγει μέσω της τυποποίησης και μεταποίησης αυτών
• Να προωθήσει τους κώδικες της ορθής γεωργικής πρακτικής αλλά και τεχνικές παραγωγής και διαχείρισης των διαφόρων μέσων παραγωγής με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον
• Να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του γεωργικού εξοπλισμού των μελών μέσω της κοινής χρήσης ή της ανταλλαγής εργασίας». Με άλλα λόγια, το εμπορικό μοντέλο ανάπτυξης της ΘΕΣγάλα με τα σημεία πώλησης ήρθε να καλύψει και ανάγκες και άλλων συνεταιρισμών της περιοχής που έχουν πλέον διέξοδο για τα προϊόντα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα