Ο διεθνής promoter της Xiaomi «τα μαζεύει» για Silicon Valley

Το πρώην στέλεχος της Google, πήγε στην Κίνα, ανέλαβε τη Xiaomi, την είδε να ανεβαίνει στην κορυφή και τώρα... επιστρέφει εκεί από όπου ξεκίνησε: τη Silicon Valley

Ο επικεφαλής του διεθνούς σκέλους της λεγόμενης «Apple της Ανατολής», που δεν είναι άλλη από τη Xiaomi, Hugo Barra, παραιτήθηκε μετά από τέσσερα ταραχώδη χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η κινεζική εταιρεία

κατασκευής smartphones κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή της εγχώριας αγοράς, προτού οι ανταγωνιστές της αντιγράψουν το μοντέλο της και την αποκαθηλώσουν από τον θρόνο της.

Ο Barra, πρώην στέλεχος της Google, που προσελήφθη το 2013 από τη Xiaomi μετά βαΐων και κλάδων, επιστρέφει τώρα στη Silicon Valley. Σε ένα post του στο Facebook, ο Barra αναφέρει πως είναι καιρός πια να επιστρέψει στην πατρίδα για «νέες περιπέτειες», χωρίς να λέει περισσότερα. Τη θέση του στις διεθνείς δραστηριότητες του κινεζικού ομίλου θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος, Xiang Wang.

Ο Barra είχε αναλάβει την αποστολή να κάνει τη Xiaomi εταιρεία παγκόσμιου βεληνεκούς, καθώς και να τη βοηθήσει να διεισδύσει στην Ινδία – εκέι οι πωλήσεις έφτασαν το 1 δισ. δολ. το 2016.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η Xiaomi έγινε ο Νο1 πωλητής smartphone στην Κίνα, με τα προϊόντα της να χαρακτηρίζονται από περιεχόμενο υψηλής τεχνολογίας μέσα σε οικονομικές συσκευές. Παράλληλα, δημιούργησε μια δραστήρια online κοινότητα χρηστών.

Εγχώριες μάρκες όμως, όπως η Oppo, η Vivo και η Ηuawei Technologies γρηορα αντέγραψαν τις κινλησεις της και ανέπτυξαν πιο καινοτόμες τακτικές ανταγωνισμού.

Η αποχώρηση του Barra από την εταιρεία δεν αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο, καθώς η θέση της Xiaomi στην Ινδία έχει σταθεροποιηθεί και τώρα προτεραιότητα έχει γίνει η επέκταση του μεριδίου αγοράς.

Η έξοδός του μπορεί να σημαίνει ότι η Xiaomi επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά, όπου προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, σύμφωνα με αναλυτές.

«Αυτό που ξέρω είναι ότι τα λίγα τελευταία χρόνια, το να ζω σε ένα τέτοιο περιβάλλον άρχισε να επηρεάζει την υγεία μου. Το να βλέπω πόσα έχω αφήσει πίσω τα τελευταία χρόνια, με έκανε να καταλάβω ότι πρέπει να επιστρέψω», γράφει στο post του ο Barra.

Η τελευταία αποτίμηση της Xiaomi ήταν στα 45 δισ. δολάρια το 2014, καθιστώντας τη μια από τις μεγαλύτερες startups στον κόσμο. Όταν κατάφερε να διπλασιάσει τα έσοδά της την ίδια χρονιά παρομοιάστηκε με την αμερικανική Apple. Έκτοτε όμως άρχισε να παραπαίει. Το 2015 έχασε τον στόχο πωλήσεων και υποχώρησε κάτω από την Oppo και τη Huawei. Για φέτος ο στόχος της είναι να καταφέρει να πετύχει έσοδα 100 δισ. γουάν (ή 14,5 δισ. δολ.) Ο ίδιος στόχος είχε τεθεί και το 2015.

«Αν και θα θέλαμε να έχουμε κοντά μας τον Hugo στο Πεκίνο για νόσο το δυνατό περισσότερο, κατανοούμε ότι έχει θέσει προσωπικούς στόχους και του ευχόμαστε τα καλύτερα», έγραψε σε αποχαιρετιστήριο σημείωμά του στο Facebook, ο συνιδρυτής της Xiaomi,Lin Bin.

Keywords
Τυχαία Θέματα