Το χάσαμε

Κάτι η ζέστη, κάτι η πολυετής κρίση, κάτι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και το σύστημα δείχνει να τα έχει χάσει.

Ζήτημα πρώτον: Στην κυβέρνηση οι υπουργοί με εντολή Σαμαρά και ολίγον Βενιζέλου διαγκωνίζονται ποιος θα ανακοινώσει πρώτος κάποια ελάφρυνση ή κάνα ρουσφέτι λες και ξαφνικά έφυγε η τρόικα

και ήρθε... ο Τσοβόλας στο υπουργείο Οικονομικών. Ή, ακόμα καλύτερα, μόλις αγοράσαμε μια ολοκαίνουρια εκτυπωτική μηχανή, ένα σούπερ πολυπιεστήριο που τυπώνει ευρώ στην Αθήνα.

Ζήτημα δεύτερον: Ξεψαρώσαμε τόσο πολύ που βγήκαμε στις αγορές να δανειστούμε έτσι από μόνοι μας και χωρίς να... πολυρωτήσουμε τους δανειστές. Και μάλιστα ο νέος υπουργός Οικονομικών βρήκε και τη μέρα να το κάνει, όταν δηλαδή σχεδόν χρεοκοπούσε μια μεγάλη τράπεζα της γειτονιάς μας, στην Πορτογαλία. Και φυσικά φάγαμε πόρτα και βάλαμε και από την τσέπη μας (Τράπεζα της Ελλάδος) για να μη γίνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Ζήτημα τρίτον: Η αντιπολίτευση, σύσσωμη, έσκισε τα ιμάτιά της προκειμένου να μην ιδιωτικοποιηθεί ένα τμήμα της ΔΕΗ. Γιατί άραγε; Ποιον εξυπηρετεί αυτό; Τους καταναλωτές που πληρώνουν τις ζημίες της Δημόσιας Επιχείρησης ή μερικούς κλασικούς νταβατζήδες επιχειρηματίες και συνδικαλιστές που τη ρημάζουν εδώ και χρόνια; Δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, δεν θέλουμε ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές -παρότι όποτε δοκιμάσαμε το μέτρο τον χειμώνα ανάσανε η αγορά-, αλλά θέλουμε αυξήσεις και αναδρομικά.

Θέλουμε να έρθουν κεφάλαια από το εξωτερικό, αλλά έχουμε κάνει τις τράπεζες... υποκαταστήματα του ΣΔΟΕ. Πας να πάρεις ένα δάνειο και σου λένε στην τράπεζα ότι ακόμα και αν μπορούν να σ’ το δώσουν, θα πρέπει να το καρφώσουν στο ΣΔΟΕ, για να δει και αυτό με τη σειρά του... πόσο ύποπτος είσαι που ζητάς δάνειο! Απίθανα πράγματα, ακατανόητα, κωμικοτραγικά, που τελικώς καταλήγουν να αποτρέπουν τον πολίτη να κάνει οτιδήποτε. Ναι, είναι σχεδόν οικονομικό έγκλημα να πας να ζητήσεις ένα δάνειο ακόμα και αν έχεις βάλει υποθήκη το σπίτι σου ή το αντίστοιχο ποσό σε μετρητά ως ενέχυρο. Και έχεις και το ΣΔΟΕ να σου λέει: Γιατί θέλεις δάνειο; Κάτσε τώρα να πάω πίσω 10 χρόνια στους λογαριασμούς και τις δηλώσεις σου να σε... ξεσκίσω στον έλεγχο για να μάθεις να ζητάς κεφάλαια για να δουλέψεις.

Ο,τι κινείται είναι ύποπτο στην Ελλάδα του 2014. Και μετά περιμένει ο Σαμαράς επενδύσεις, οι τράπεζες κεφάλαια κι εμείς να σωθούμε.

Μάλλον το χάσαμε για τα καλά.

Blogger Τάσος Καραμήτσος
Keywords
Τυχαία Θέματα