Το brain drain και το ψηφιακό τέλος 6%

Συνδυάζεται η μεγάλη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και υψηλά επαγγελματικά προσόντα – το περίφημο φαινόμενο του brain drain- με τη συνεχιζόμενη επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει από την μύγα ξύγκι, να υπερφορολογήσει ότι (ακόμη) είναι ζωντανό σε αυτόν τον τόπο, ότι περπατάει, πετάει και κολυμπάει;

Ναι, υπάρχει μια άμεση σχέση. Μια σχέση που δεν κρύβεται πίσω από …δάκρυα και εκ των υστέρων δικαιολογίες της δεκάρας κυβερνητικών στελεχών. Πρόκειται για συνειδητές επιλογές, για ιδεοληπτικές, εμμονικές συμπεριφορές που διαμορφώνουν αποκρουστικές

δημόσιες πολιτικές που αντιστρατεύονται την πρόοδο και μας γυρίζουν πίσω στις παγωμένες λεωφόρους της Αγίας Πετρούπολης πριν από την έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα.

Διαβάζω στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την ελληνική οικονομία που συντάσσει και δημοσιεύει ο Τομέας Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Συνδέσμου:

« Η κατάσταση αυτή μπορεί να εξηγήσει την παρατηρούμενη έξοδο από τη χώρα νέων ανθρώπων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και υψηλά επαγγελματικά προσόντα (brain drain) λόγω της συγκυρίας της υψηλής ανεργίας και της αναιμικής ανάπτυξης. Αλλά εξηγεί, επίσης, και την αμφιθυμία όσων φεύγουν, και την εκφραζόμενη επιθυμία για παλινόστηση σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον. Βεβαίως, τίποτα δεν θα γίνει από μόνο του, και μόνο από τη φορά των πραγμάτων. Απαιτείται εμπλοκή όλων μας, και της δημόσιας διοίκησης, και της τοπικής αυτοδιοίκησης, και της εκπαιδευτικής κοινότητας, και, τέλος, και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας ώστε, κάτω από την καθοδήγηση της κυβέρνησης, να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία. Βεβαίως, η προσφάτως ψηφισθείσα από τη Βουλή ρύθμιση για την επιβολή «ψηφιακού» τέλους 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB, πέραν της ήδη εφαρμοζόμενης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, καθώς και η στάση της επίσημης Πολιτείας απέναντι στην πιθανότητα εγκατάστασης στην Ελλάδα Κέντρου Πρωτονικής Θεραπείας για καρκινοπαθείς, με βάση τεχνογνωσία του CERN στους επιταχυντές, είναι απογοητευτικές και αντιστρατεύονται την προοπτική του μετασχηματισμού της χώρας σε τεχνολογικό κόμβο».

Καθαρά πράγματα, απλές αλήθειες. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει και υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής αλλά και αναπληρωτή υπουργό για την Έρευνα και την Καινοτομία (υπουργείο Παιδείας).

Keywords
Τυχαία Θέματα