Το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για το ένα δισ. ευρώ

του Μάριου Ροζάκου

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, συνολικού ύψους 978 εκατ. ευρώ, έδωσε σήμερα το Eurogroup στο Βουκουρέστι. H συζήτηση για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε με την επικύρωση της θετικής εισήγησης των ευρωπαϊκών θεσμών και του Euro Working Group (EWG) για την αποδέσμευση των χρημάτων, καθώς κρίθηκε ότι η Ελλάδα

έχει υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει και, με το αιτιολογικό ότι εκπληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δικαιούται τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους..

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση στο Βουκουρέστι και κληθείς να απαντήσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για εκταμίευση, ο Eυρωπαίος Επίτροπος, Πιερ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Ναι. Εξετάσαμε προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση και το λεγόμενο Νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας επί αφερεγγυότητας και η αίσθησή μας είναι ότι αρκετά έχουν γίνει ώστε να ζητήσω από τους Υπουργούς την εκταμίευση».

O Αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις με τη σειρά του συμφώνησε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση.

Η ανάγκη των Ευρωπαίων να μην υπάρξουν, ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου μήνα, άλλες εστίες έντασης και αβεβαιότητας πλην του Brexit, έβγαλε την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, καθώς οι καθυστερήσεις και οι αποκλίσεις από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις μπήκαν κάτω από το χαλί και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεώρησαν πως η χώρα μας υλοποίησε το σύνολο των υποχρεώσεών της, με αποτέλεσμα να εγκριθεί η αποδέσμευση των χρημάτων, ύστερα από δύο αναβολές (μία σιωπηρή τον Δεκέμβριο και μία επίσημη τον Μάρτιο).

Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με την οποία «οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup σχετικά με την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που προσδιορίζονται στη δήλωση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018, συμπεριλαμβανομένου του παραρτήματός της, οι οποίες εκκρεμούσαν κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup».

Όπως έγραφε νωρίτερα το newmoney,gr, η σημερινή απόφαση του Eurogroup εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για:

- Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το σύνολο των υποχρεώσεων φθάνει τα 9,5 δισ. ευρώ. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να τεθεί επισήμως από τον κ. Τσακαλώτο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα (12-14 Απριλίου). Τα 970 εκατ. ευρώ από τη σημερινή δόση σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό, μαζί με μέρος των χρημάτων που αντλήθηκαν από τις αγορές το πρώτο δίμηνο του έτους με το 5ετές και το 10ετές ομόλογο.

- Την τρίτη φετινή έξοδο του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές έως τις αρχές Μαΐου, με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ.

- Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's (πιθανότατα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ- από Β) στις 26 Απριλίου.

Επιπλέον, η κυβέρνηση περιμένει εδώ και καιρό να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης, ώστε να καταθέσει στη Βουλή τη νέα ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συνεχίζεται για άλλα θέματα. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30.

Keywords
Τυχαία Θέματα