Τιτάν: Κέρδη 127,4 εκατ. ευρώ το 2016

Αυξημένα καθαρά κέρδη παρουσίασε ο όμιλος Τιτάν το 2016 τα οποία ανήλθαν σε 127,4 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με κέρδη 33,8 εκατ. ευρώ το 2015.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,509 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8% σε σύγκριση με το 2015.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 28,7% και ανήλθαν σε 278,6 εκατ. ευρώ. Στα αποτελέσματα του 2016 περιλαμβάνεται η αναγνώριση πρόσθετων φορολογικών απαιτήσεων από ζημίες παρελθουσών χρήσεων στις ΗΠΑ,

γεγονός που αύξησε τα κέρδη κατά 89,6 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο 4ου τριμήνου, η δυναμική που παρουσίασε ο όμιλος καθ' όλη τη διάρκεια του έτους διατηρήθηκε, η οποία προήλθε κυρίως από τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ και τα βελτιωμένα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4,5% και ανήλθε σε 384,9 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 43,6% φθάνοντας τα 73,6 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους ανήλθαν σε 5,5 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,4 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2015.

Τα αποτελέσματα του ομίλου για το 2016, τα οποία ενσωματώνουν τα έκτακτα φορολογικά αποτελέσματα από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές για το 2017, επιτρέπουν στο διοικητικό συμβούλιο να προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που έχει προγραμματιστεί για την 12/5/2017, τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή καθώς και την επιστροφή κεφαλαίου 1 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 8 του νόμου 2190/1920, τα τελικά ποσά που θα διανεμηθούν ανά μετοχή θα προσαυξηθούν κατά το ποσό που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία.

Όπως εκτιμά η Τιτάν, η ανάκαμψη του κλάδου κατασκευών στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς οι μεσοπρόθεσμες τάσεις εμφανίζονται θετικές. Η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών (PCA) των ΗΠΑ εκτιμά ότι η ζήτηση τσιμέντου θα αυξηθεί κατά 3,6% κατά μέσο όρο το 2017 και υψηλότερα στις ανατολικές πολιτείες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, αναμένοντας αύξηση και από τις τρεις κύριες πηγές ζήτησης, οικιστικά ακίνητα, ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα και δημόσια έργα. Η άνοδος της ζήτησης σε συνδυασμό με τα οφέλη από το πρόγραμμα επενδύσεων που έχει πρόσφατα υλοποιήσει ο Όμιλος, ισχυροποιούν τη θέση του Τιτάνα στην αγορά και επιτρέπουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των δραστηριοτήτων.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η ζήτηση θα κυμανθεί σε επίπεδα αντίστοιχα ή κάπως χαμηλότερα του 2016. Τα σχεδιαζόμενα έργα υποδομών δε φαίνονται ικανά να αναπληρώσουν μέσα στο 2017 το κενό που αφήνει η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων. Όσον αφορά στην ιδιωτική οικοδομή, η οποία παραδοσιακά αποτελούσε την κύρια πηγή ζήτησης, οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές. Κατά συνέπεια, η παραγωγή τσιμέντου στην Ελλάδα και το 2017 αναμένεται να συνεχιστεί να διοχετεύεται κατά το μεγαλύτερο μέρος σε εξαγωγικούς προορισμούς, παρά την εντεινόμενη ανισορροπία προσφοράς/ζήτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα