Τις προσφορές για τα NPLs περιμένουν στην αγορά

Tου Δημήτρη Παφίλα

Τις τιμές που θα προκύψουν από τις προσφορές για τα κόκκινα δάνεια της Πειραιώς και της Alpha Bank περιμένουν οι ξένοι επενδυτές, μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με ακίνητα, ενέχυρα, εξασφαλίσεις.

Σ' ότι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η τελευταία αναμένεται

να βγάλει ένα σχετικό πακέτο δανείων εντός του πρώτου τριμήνου του 2018. Από τις προσφορές για τα κόκκινα δάνεια θα προκύψουν και οι τιμές της αγοράς -η οποία τώρα διαμορφώνεται- και θα δοθεί η δυνατότητα για συμφωνίες και επιχειρηματικά deals. Θεωρητικά, οι προσφορές θα πραγματοποιηθούν με discount 70%, δηλαδή στο 30% της ονομαστικής αξίας των δανείων, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί όταν θα λάβουν τους φακέλλους των δανείων απο τις τράπεζες.

Ένας άλλος δείκτης που χρησιμοποιούν για τις αποδόσεις τους τα ξένα funds είναι τα ομόλογα της χώρας που επενδύουν. Όταν τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονταν στο 7% (απόδοση) τότε στις συμφωνίες για την πώληση δανείων ζητούσαν μια απόδοση τουλάχιστον πάνω από 10%. Η εμπειρία απο την πώληση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη (λ.χ Ισπανία) έδειξε ότι, αρχικά οι τράπεζες δεν πωλούσαν εύκολα τα κόκκινα δάνεια, καθώς δεν ήθελαν να καταγράψουν ζημίες στους ισολογισμούς τους.

Τελικά, όσο περνούσε, ο καιρός αποδέχθηκαν τα λάθη που είχαν διαπράξει όταν είχαν δοθεί τα δάνεια και πρόσφεραν αποδόσεις έως και 20% στα ξένα funds. Σύμφωνα με πληροφορίες απο ξένα funds- κυρίως από τις ΗΠΑ- κάτι ανάλογο αναμένεται και στην ελληνική αγορά κι για αυτό τον λόγο δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά funds από τη Νέα Υόρκη τα οποία περιμένουν να πωληθούν κόκκινα δάνεια από τα πραγματοποιηθούν σημαντικές αποδόσεις.

Για ποιους λόγους δεν θα εγκαταλειφθεί η «κακή τράπεζα»

Παρά το γεγονός ότι η δημιουργία των bad banks έχει απορριφθεί από τους δανειστές, η λύση αυτή θα πρόσφερε πολλαπλά οφέλη στις ελληνικές τράπεζες καθώς θα απελευθέρωνε σημαντικά κεφάλαια (προβλέψεις) και έτσι θα βρίσκονταν σε μια πολύ ισχυρή κεφαλαιακή θέση. Πρότυπο για την κακή τράπεζα αποτελεί η Atlantic Bank της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη. Η Τράπεζα είχε χορηγήσει κάποια στεγαστικά δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνταν και επιλέχθηκε η δημιουργία της κακής τράπεζας. Μ' αυτό τον τρόπο η Εθνική είχε καθαρίσει τον ισολογισμό της - καθώς τέθηκαν τα δάνεια εκτός ισολογισμού - ενώ δόθηκε ένα δάνειο στην εταιρεία που θα αναλάμβανε την διαχείριση των δανείων. Στην εταιρεία συμμετείχαν ένα ξένο fund ενώ συμμετοχή είχε και η Εθνική Τράπεζα. Στο τέλος, της διαχείρισης, η εταιρεία επέστρεψε το δάνειο – κεφάλαιο που δόθηκε αρχικά ενώ ότι απέμεινε από την διαχείριση ήταν τα κέρδη του fund και της Εθνικής τράπεζας.

Παρόλο λοιπόν που δεν αποδέχονται την λύση της «κακής» τράπεζας αυτή δούλεψε εξαιρετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα