Την αποχώρηση του Πομπέο από τις διαπραγματεύσεις ζητεί τώρα η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προσπάθησε να "ανεβάσει τη θερμοκρασία" στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ζητώντας από τον Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo να απομακρυνθεί από τις διαπραγματεύσεις πυρηνικής ενέργειας και τις δοκιμές ενός νέου, μυστήριου πυρηνικού όπλου.

Ένας ανώτερος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης την Πέμπτη κατηγόρησε τον Pompeo για «απερίσκεπτες παρατηρήσεις» που υπονόμευσαν τις συνομιλίες μεταξύ του Kim Jong Un και του

Προέδρου Donald Trump και προέτρεψε την αντικατάστασή του ως αξιωματούχος αναφοράς των ΗΠΑ. Ενώ το καθεστώς έχει επικρίνει τον Pompeo συχνά από την πρώτη συνάντηση του Trump με τον Kim τον Ιούνιο, ήταν η πρώτη φορά που ένας αξιωματούχος ζήτησε επίσημα την αντικατάστασή του.

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Kim θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Vladimir Putin στη Ρωσία αργότερα αυτό το μήνα. Η συνάντηση έδειξε ότι ο Kim, απογοητευμένος με τις ΗΠΑ, προσπαθεί να δείξει ότι έχει εναλλακτικές πηγές υποστήριξης.

Η δήλωση της Βόρειας Κορέας δημοσιεύθηκε από το επίσημο κορεατικό κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση εκ μέρους του καθεστώτος Kim μιας προγραμματισμένης δοκιμής για ένα «τακτικό στρατιωτικό όπλο νέου τύπου» την Τετάρτη. Η κίνηση αυτή έστειλε ένα δυνατό μήνυμα στον Trump για τον κίνδυνο διακοπής των συνομιλιών, παρόλο που οι περιγραφές κρατικών μέσων μιλούσαν για ένα συμβατικό όπλο το οποίο δεν θα παραβίαζε την υπόσχεση του Kim να σταματήσει τις δοκιμές πυρηνικών βομβών και διηπειρωτικών βαλλιστικών βλημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα