Τι σηματοδοτεί η έλευση ΕBRD και αμερικανικών funds στην Ευρωπαϊκή Πίστη

Του Δημήτρη Παφίλα

Η εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη από την EBRD, από ένα μεγάλο αμερικανικό Fund (Serengeti) κι ένα Fund (Οrasis) που γνωρίζει καλά την ελληνική αγορά, σηματοδοτεί την επόμενη εποχή για το χρηματιστήριο , αλλά και γενικότερα τις υγιείς ελληνικές εταιρείες. Η συναλλαγή δεν είναι μεγάλου ύψους, αλλά δείχνει ότι ξεκίνησε η εισροή πραγματικών κεφαλαίων στην Ελλάδα

που έχουν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Η είσοδος των κεφαλαίων πραγματοποιείται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο - όπου οι υψηλοί φόροι στις εταιρείες δεν αφήνουν καμία ορατότητα – ωστόσο τα αμερικανικά κεφάλαια δεν το βλέπουν αρνητικά. Ας δούμε, όμως, προσεκτικά ποιοι είναι οι καινούργιοι «παίκτες» στην ελληνική αγορά – τους οποίους σύντομα θα ακούσουμε και σε άλλα επιχειρηματικά deals αλλά και ποιοι είναι οι στόχοι τους για την Ευρωπαϊκη Πίστη.

Η Ευρωπαϊκη Πίστη κατέχει την 6η-7η θέση μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και σε όλη την πορεία της έχει πραγματοποιήσει συνεχώς κέρδη αδιάλλειπτα επί 28 χρόνια.

Μάλιστα, η εταιρεία με ένα δίκτυο 5000 ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και ένα χαρτοφυλάκιο πάνω από 500 χιλ. συμβόλαια, διατήρησε τα μερίδια αγοράς της, παρά τον έντονο ανταγωνισμό από εταιρείες Internet, αλλά και από εφημερίδες. Στόχος των νέων μετόχων – όπως και του management που παραμένει – είναι η οργανική ανάπτυξη της εταιρείας και όχι οι εξαγορές.

Μάλιστα, οι δυο ξένοι μέτοχοι δέχθηκαν την μείωση του ποσοστού τους, έναντι της εισόδου της EBRD, αλλά μελλοντικά σχεδιάζουν την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας για την ανάπτυξη της. Πριν από την εξαγορά, πραγματοποιήθηκε εξαντλητική έρευνα για τους μετόχους από την Τράπεζα Ελλάδος- η οποία έδωσε και το πράσινο φως για τη εξαγορά της εταιρείας. Η πώληση των ποσοστών προς τους ξένους μετόχους πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της αποεπένδυσης της από μη τραπεζικούς τομείς.

Ποιο είναι, όμως, το αμερικανικό Fund Serengeti Asset Management;

Πρόκειται για ένα fund που ιδρύθηκε το 2007, κυρίως, από στελέχη της Goldman Sachs. Το αντικείμενο του Fund είναι η παραγωγή αξιών από υποτιμημένες εταιρείες, από ειδικές καταστάσεις, από εταiρείες δανεισμένες που μπορούν να παράγουν υπεραξίες. Από το 2007 και σε μια δύσκολη περίοδο στις αγορές, το Fund διαθέτει κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο κ. Joseph Lanassa ή «Jody» ενώ μέτοχοι επίσης είναι 2 πρώην στελέχη της Goldman Sachs και ένας της Moody's.

To Serengeti Asset Management γνώρισε την Ελλάδα το 2014 μέσω ενός fund του Οrasis ( συμφερόντων του κ. George Elliott) και αρχικά τοποθετήθηκε στα ελληνικά ομόλογα πραγματοποιώντας τεράστια κέρδη ενω ο διαχειριστής που ήλθε τότε στην Ελλάδα γνώριζε ακόμη και αρχαία Ελληνικά!!

Ήταν η περίοδος που πολλά αμερικανικά Funds επωφελήθηκαν από την πρόοδο που είχε εμφανίσει η ελληνική οικονομία. Οι τοποθετήσεις, όμως, έγιναν σχετικά γρήγορα και απέδωσαν υψηλές αποδόσεις.

Ο δεύτερος μέτοχος που απέκτησε - όπως το Serengeti- 2,5% είναι το Orasis, που όπως είπαμε διαχειρίζεται ο κ. George Elliott, το οποίο ήλθε στην ελληνική αγορά το 2012. Ακολουθώντας μια ευέλικτη τακτική απεκόμισε κέρδη μεταξύ 2012-2014, αλλά εγκαίρως ρευστοποίησε το χαρτοφυλάκιο του πριν από την πτώση της αγοράς το φθινόπωρο του 2014, διαβλέποντας τις πολιτικές εξελίξεις. Η σωστή αντιμετώπιση της αγοράς είχε ως αποτέλεσμα την άντληση νέων κεφαλαίων από αμερικανικά funds και τώρα ήλθε η περίοδος πραγματικών Assets, και όχι απλά μετοχικών θέσεων.

H EBRD, η οποία επένδυσε κεφάλαια 250-300 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών σχεδιάζει νέες επενδύσεις τόσο σε εταιρίες, όσο και σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως δήλωσε η υπεύθυνη του γραφείου κ. Sabena Djurmann, η απόκτηση του πρώτου πακέτου «κόκκινων» δανείων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι σήμερα εκτός από τις τράπεζες, έχει αποκτήσει ποσοστό στο Diorama Fund του κ. Δασκαλόπουλου, ενώ αναμένονται νέες επενδύσεις σε εισηγμένες (Λούλης) αλλά και σε Funds.

Keywords
Τυχαία Θέματα