Τι σημαίνει το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής για τους ξένους επενδυτές

Tου Δημήτρη Παφίλα

Τα κεφάλαια των 718 εκατ. ευρώ για το 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής, δηλαδή ένα τίμημα με premium αποτελεί ένα μήνυμα για τους ξένους επενδυτές. Όπως επισημαίνουν ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα "Όσα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν δίκτυο, αξία και μπορούν να παράγουν έσοδα κοστίζουν ακριβά, γι' αυτό και οι ξένοι επενδυτές χρειάζεται να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για να τα αποκτήσουν". Αντίθετα, μικρότερες εταιρίες θα πουληθούν φθηνότερα γι αυτό και θα προσελκύσουν

μεγαλύτερο ενδιαφέρον και επενδυτές.

Από μια πλευρά λοιπόν η συμφωνία είναι θετική διότι τα πράγματα αξίας δεν ξεπουλιούνται κατά την αγοραία έκφραση, αντίθετα θα προσφέρουν αφού θα παραμείνουν στην Ελλάδα μέσω της Εθνικής Τράπεζας.

Βεβαίως, για να επιτύχει η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα έχει πραγματοποιηθεί μια bankassurance agreement η οποία έχει ήδη συναφθεί μεταξύ της Exin – Cαlαmos ώστε η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία να είναι σίγουρη ότι το δίκτυο καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας θα προωθεί τα προϊόντα της ασφαλιστικής εταιρείας. Τότε, το τίμημα που κατέβαλλε το επενδυτικό σχήμα θα αποσβεσθεί μελλοντικά. Εξάλλου, η Calamos – Εxin σκοπεύει μελλοντικά να αποκτήσει και μετοχική θέση στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες απο πηγές κοντά στην εταιρεία Calamos.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

H Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. («ΕΤΕ») προχώρησε σε συμφωνία με την EXIN Financial Services Holding B.V. ("EXIN") για την πώληση του 75% των μετοχών της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρίας Γενικών Ασφαλειών ("Εθνική Ασφαλιστική") με συνολικό τίμημα ύψους € 718,3 εκατ. (η Συναλλαγή). Η ΕΤΕ θα διατηρήσει το 25% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Στις 27 Ιουνίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ ενέκρινε την πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς και τη σύναψη συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας για την πώληση των ασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της ΕΤΕ. Το συμφωνημένο τίμημα για τη Συναλλαγή ανέρχεται σε € 718,3 εκατ. Η ΕΤΕ και η EXIN προχώρησαν επίσης σε συμφωνία που θα διέπει τη μεταξύ τους σχέση ως μέτοχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο της τάξεως των περίπου 110 μονάδων βάσης στο pro forma δείκτη CET1 της ΕΤΕ.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΤΕ να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, ενώ θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να αφοσιωθεί στις κύριες δραστηριότητες της και στην υγιή πιστωτική επέκταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα