Τι σημαίνει ένα τρίτο πακέτο Στήριξης για την Ελλάδα

Από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία είναι το ελληνικό ζήτημα. Αυτή την επισήμανση κάνει η Deutsche Welle σημειώνοντας μάλιστα ότι η υπόθεση της Ελλάδας εξελίσσεται στην αχίλλειο πτέρνα της Α.Μέρκελ.

«Δεν γνωρίζω τα ποσά . Δεν μπορεί να τα γνωρίζει κανείς. Αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η Ελλάδα

θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της. Κι εμείς θα στηρίζουμε την προσπάθεια όσο μπορούμε» δήλωσε η καγκελάριος μιλώντας στην τηλεόραση SAT 1 και εξέφρασε την έκπληξη της για τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά τη σχετική δήλωση-αποκάλυψη του Β. Σόιμπλε για το νέο πακέτο.
Το τρίτο πακέτο είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο για την ΕΕ. Το επιβεβαίωσε και ο Επίτροπος Ο. Ρεν, ενώ ο επικεφαλής του Εurogroup Γ. Ντάισεμπλουμ προσδιόρισε και το χρόνο που θα δοθεί «στα τέλη του 2014». Τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις;

1. Ένα μήνα πριν τις εκλογές στη Γερμανία, η διαχείριση της κρίσης χρέους στην ΕΕ και το κόστος της για τον γερμανικό προυπολογισμό, σε συνδυασμό με την ηγεμονικό ρόλο της Γερμανίας στην ΕΕ, είναι μείζον θέμα για τη γερμανική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα με δημόσιο χρέος κοντά στα 320 δις. ευρώ είναι προφανές ότι δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει. Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο. Η συζήτηση αυτή «σέρνεται» στο ΔΝΤ, στο διεθνή τύπο, στις Βρυξέλλες και βλάπτει την εικόνα της κ. Μέρκελ. «Μην το συζητάτε. Δεν είναι προς το συμφέρον σας» μας είχε συμβουλέψει ο Ζ. Κ. Γιούνγκερ στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν τη Μέρκελ ότι κρύβει την αλήθεια για το πραγματικό κόστος της ελληνικής κρίσης στον γερμανό φορολογούμενο. Με την δική σας ψήφο μπήκαν οι έλληνες στην ΟΝΕ, τους απαντούν οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ. Με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα, η κ. Μέρκελ επιχείρησε να σταματήσει προεκλογικά αυτήν τη συζήτηση.

2. Ένα νέο πακέτο προς την Ελλάδα πιθανότατα σημαίνει νέο μνημόνιο. Πόσο σκληρό δεν το ξέρουμε, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν τα ποσά που θα απαιτηθούν.

3. Νέο πακέτο σημαίνει επίσης ότι η Γερμανία ουσιαστικά πετάει έξω από την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα το ΔΝΤ. Το Ταμείο από το καταστατικό του δεν μπορεί να βοηθήσει χώρες που το χρέος τους δεν είναι βιώσιμο. Σταματά έτσι με πειστικό τρόπο για τους γερμανούς, τη συζήτηση για κούρεμα με διαγραφή του ελληνικού χρέους που ξεκίνησε το ΔΝΤ.

4. Στα θετικά να προσμετρήσουμε ότι αυτές οι δημόσιες δηλώσεις απομακρύνουν το ενδεχόμενο οι Γερμανοί να μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη. Ανέλαβαν δημόσια κάποιες δεσμεύσεις να βοηθήσουν την Ελλάδα και λογικά θα πρέπει να τις τηρήσουν. Κι εμείς από την πλευρά μας όμως θα πρέπει να τηρήσουμε τις δικές μας δεσμεύσεις. Πόσο αυστηρές θα είναι; Δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Για αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας σκίζεται να έχουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Από αυτό θα εξαρτηθεί τον επόμενο χρόνο με τι διαθέσεις θα ανοίξουν Ευρώπη-Γερμανοί τη συζήτηση για το τρίτο ελληνικό πακέτο.

Blogger Αλέξανδρος Κασιμάτης
Keywords
Τυχαία Θέματα