Τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων του Ισραήλ εξαγοράζει η Nestle

Στην εξαγορά της Osem Investments Ltd., της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας τροφίμων του Ισραήλ, προς 3,3 δισ σέκελ προχώρησε η Nestle, επιστρέφοντας δυναμικά σε νέες επενδύσεις μετά από ένα γύρο σημαντικών αποεπενδύσεων στον οποίο είχε προβεί.

Η Nestle θα καταβάλει στους μετόχους της Osem 82,5 σέκελ ανά μετοχή για να εξαγοράσει το υπόλοιπο μερίδιο 36,3% που δεν κατέχει στην εταιρεία.

Η τιμή είναι κατά 26% μεγαλύτερη απ' την τιμή κλεισίματος της μετοχής χθες στο Τελ Αβίβ.

Η Osem, που φτιάχνει τα δημητριακά Cheerios καθώς επίσης και ένα δημοφιλές σνακ με την επωνυμία Bamba, αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει η πολυεθνική τα τελευταία 4 χρόνια, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Bloomberg. Έκτοτε είχε προχωρήσει σε εξαγορές για την ανάπτυξη σκέλους φροντίδας του δέρματος ενώ προχώρησε στην πώληση επιχειρήσεων που υποαπέδιδαν όπως την υπηρεσία απώλειας βάρους Jenny Craig και τα σνακς PowerBar.

Με την ανακοίνωση της συμφωνίας η μετοχή της Osem “εκτινάχθηκε” 24%, στα 80,75 σέκελ καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο τουλάχιστον από το 1994.

Η Nestle είχε πρωτοαγοράσει μερίδιο στην ισραηλινή εταιρεία το 1998.

Η εξαγορά είναι μέρος μίας στρατηγικής που πιθανόν να οδηγήσει την ελβετική πολυεθνική να εξαγοράσει πλήρως εταιρείες στις οποίες έχει μερίδια και σε άλλες χώρες προκειμένου να τις συγχωνεύσει, σύμφωνα με τον Alain Oberhuber, αναλυτή της MainFirst Bank AG.

«Πιθανόν να δούμε περισσότερες τέτοιες κινήσεις σε άλλες χώρες όταν ο χρόνος είναι ο κατάλληλος, όπως για παράδειγμα στη Μαλαισία, τη Νιγηρία ή την Ινδία», σημειώνει.

Η Osem, που ιδρύθηκε το 1942, αναζητούσε να ενισχύσει τη διεθνή της δραστηριότητα καθώς οι ρυθμιστικές Αρχές και οι κυβερνητικές προσπάθειες για μείωση του κόστους των τροφίμων περιόρισαν σημαντικά την ανάπτυξη στην εσωτερική αγορά.

«Ένας απ' τους λόγους που η Nestle θέλει να εξαγοράσει πλήρως την εταιρεία και να την βγάλει απ' το Χρηματιστήριο είναι γιατί είναι πιο δύσκολο να λειτουργεί στο Ισραήλ λόγω της αυστηρής ρυθμιστικής νομοθεσίας στη χώρα», σημειώνει ο Meir Slater, επικεφαλής ερευνών στην Bank of Jerusalem Ltd. «Γενικά πάντως η κίνηση αυτή ταιριάζει στην στρατηγική της Nestle καθώς οι περισσότερες εταιρείες της δεν είναι εισηγμένες στα Χρηματιστήρια».

Η προσφορά αποτιμά την Osem στα 9,13 δισ σέκελ και θα παρουσιαστεί στους μετόχους κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαρτίου.

Για τη συμφωνία η JPMorgan Chase ήταν σύμβουλος της Nestle.

Keywords
Τυχαία Θέματα