Τι λένε ξένοι αναλυτές για την δοκιμαστική έκδοση στις αγορές – Οι πρώτες αντιδράσεις

Θετικά υποδέχονται οι αναλυτές την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, όπως φαίνεται απ' τις πρώτες αντιδράσεις.

«Είναι η τέλεια στιγμή», λέει στο Bloomberg ο Lutz Roehmeyer, που συνδιαχειρίζεται 12 δισ ευρώ για την Landesbank Berlin Investment GmbH. «Είναι ακριβώς μετά την εκταμίευση της δόσης, μετά την υποσχετική για ελάφρυνση του

χρέους σε ένα χρόνο από τώρα, μετά την απόφαση του ΔΝΤ να συμμετάσχει επίσης στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών από τον οίκο Standard & Poor's και ακριβώς πριν η ΕΚΤ λήξει το QE και αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια».

Ο Roehmeyer μάλιστα δηλώνει πως κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα και πως σχεδιάζει να λάβει μέρος στη νέα έκδοση.

«Τα πηγαίνουν μια χαρά», λέει απ' την πλευρά του ο Mohit Kumar, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην Credit Agricole CIB. «Ψυχολογικά, οι αποδόσεις είναι σε χαμηλότερα επίπεδα απ' αυτά με τα οποία είχε επιχειρήσει τελευταία φορά η χώρα να βγει στις αγορές. Επίσης είναι μία καλή στιγμή για μία έκδοση αφού εάν η ΕΚΤ ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι την σταδιακή αποκλιμάκωση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τότε τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας θα δεχθούν πίεση», τονίζει.

«Έχοντας αποτύχει να πάρει κάτι επί της ουσίας στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ή την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο στόχος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία 'καθαρή έξοδος' όταν το πρόγραμμα χρηματοδότησης λήξει του χρόνου», σχολιάζει ο Mujtaba Rahman, εκτελεστικός διευθυντής του think tank Eurasia, και συμπληρώνει: «Αυτό είναι το πρώτο βήμα αυτής της στρατηγικής, να τεστάρει τη διάθεση της αγοράς ενώ παράλληλα θα δημιουργεί μαξιλάρια ασφαλείας με μετρητά για την επόμενη χρονιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα