Τι έγινε στις χώρες του Μνημονίου: Πώς πέτυχε η Ιρλανδία Πορτογαλία - Ουγγαρία και πώς απέτυχαν Ελλάδα, Ισπανία

Από τις χώρες που δέχθηκαν βοήθεια από την Τρόικα IMF- EU μόνο η Ιρλανδία κατάφερε να εξέλθει στα τέλη του 2013.
Βεβαίως, η κρίση ήταν διαφορετική. Η κατάρρευση των τραπεζών απο την πτώση της φούσκας των ακινήτων και του κατασκευαστικού τομέα, αντιμετωπίστηκε μ ένα δάνειο από τον μηχανισμό και με ηπιότερα μέτρα. Το αποτέλεσμα των μέτρων ήταν η ύφεση ( 2009-2014 ) να είναι η χαμηλότερη μεταξύ των κρατών του μνημονίου.

Η δε ανεργία με στοιχεία του 2013 ( CIA Factbook ) φθάνει στο 13,5% ενώ όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι 5,5%

Καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας του προγράμματος της Ιρλανδίας – όπως παραδέχονται πολλοί παρατηρητές – είναι ότι, οι Ιρλανδοί πολιτικοί πέτυχαν δυο πράγματα: πρώτον, κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της ευρωπαϊκής δημοσιότητας και δεύτερον δεν ξεκίνησε καμία συζήτηση για έξοδο της Ιρλανδίας από το ευρώ. Όπως θα δούμε, εκτός απο την πανθομολογούμενη αποτυχία της Τρόικας στην Ελλάδα, ένας από τους λόγους που δεν γυρίζει η ανάπτυξη πιο νωρίς, είναι η μακρά συζήτηση για έξοδο από το ευρώ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2012, οι Έλληνες ήταν στα τραπεζικά γκισέ.

Στην Ισπανία, όπου επίσης το πρόβλημα προήλθε από τις τράπεζες και τα ακίνητα, δεν μπορεί να γίνει λόγος για επιτυχία, όταν η ανεργία βρίσκεται στο 26,3% ( 2013).

Η Πορτογαλία – μια χώρα στην οποία επίσης οι πολιτικοί φρόντισαν να την κρατήσουν στην “γωνία” της Ευρώπης δίχως φωνές, η έξοδος επιτεύχθηκε. Το έλλειμμα μειώθηκε, η ανεργία βρίσκεται στο 16,8%.
Ωστόσο και εδώ τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Το 18% των Πορτογάλων ζει κάτω απο τα όρια της φτώχειας, ενώ η διαφθορά έφερε κια πτώχευση τράπεζας. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η έκρηξη των εξαγωγών.

Η Ουγγγαρία, η χώρα των Τσιγγάνικων βιολιών δέχθηκε επίσης βόηθεια απο IMF- EU και προχώρησε εν μέρει. Η ανεργία κυμαίνεται στο 10,5% και η μείωση του ελλείμματος έφθασε στο 3% του ΑΕΠ. Η απόδοση του 10ετούς ουγγρικού ομολόγου είναι 4,5% με τιμή 107.

Οι αγορές δηλαδή επικροτούν τις αλλαγές εκεί.

Πάμε στην Ελλάδα τώρα. Μόνο η ύφεση του προκλήθηκε σωρευτικά στην Ελλάδα μεταξύ 2009 -2014 ( 26%) τα λέει όλα.

Η ανεργία στο 27% και ο πληθυσμός κάτω απο το όριο της φτώχειας φθάνει στο 20%. Η συρρίκνωση της οικονομίας κατά 26% μέσα σε 4 χρόνια και η δημιουργία πλεονάσματος δεν έχουν ιστορικό και οικονομικό προηγούμενο.
Για τους συγγραφείς ( A. SAPIR, G. WOLF, C. d SOUSA Φεβρουάριος 2014 – European Commision ) οι λόγοι για τους οποίους ποτέ το πρόγραμμα δεν έπεσε μέσα στις προβλέψεις ( αποτυχία τρόικας) είναι το γεγονός ότι, έγινε πολύς λόγος για έξοδος της Ελλάδας από την Ευρώπη. Κανείς επενδυτής δεν θα σκεπτόταν να επενδύσει, όλοι είχαν αμφιβολίες. – πλην των hedge funds. Φυσικά, ένας επίσης καθοριστικός λόγος ήταν το αργό κούρεμα, όπως προσθέτουν και πιθανώς τα υπέρογκα δάνεια κατά την ταπεινή μας γνώμη.

(σ.σ. Για την Κύπρο δεν κάναμε αναφορά αφού η είσοδο της Τρόικας είναι σχετικά πρόσφατη)

Blogger Δημήτρης Παφίλας
Keywords
Τυχαία Θέματα