Τι χρειάζεται το home office μου για άνετο work from home;

Το work from home ήρθε για να μείνει στις ζωές μας. Όχι ότι… χαλάει κανέναν να δουλεύει από την άνεση του σπιτιού του, γλιτώνοντας τα καθημερινά πήγαινε-έλα μέσα στην κίνηση, τις συναντήσεις με τους ενοχλητικούς συναδέλφους στην κουζίνα, το ανθυγιεινό μεσημεριανό απ’ έξω και όλα όσα μοιραία έρχονται «πακέτο» με τη ζωή στο γραφείο. Για να ανταποκριθείς στα δεδομένα της νέας αυτής κανονικότητας όμως, χρειάζεται να εξοπλιστείς καταλλήλως, έτσι ώστε η παραγωγικότητά σου στο σπίτι να είναι αντάξια εκείνης στον χώρο εργασίας σου. Πάμε να δούμε τον

εξοπλισμό γραφείου που χρειάζεται το home office σου έτσι ώστε εσύ να δουλεύεις άνετα και απρόσκοπτα.

Γραφείο

Ας αρχίσουμε από τα βασικά: το γραφείο είναι εκ των ων ουκ άνευ για αποτελεσματική δουλειά από το σπίτι. Ξέχνα το τραπέζι του σαλονιού ή αυτό της κουζίνας. Για να εργαστείς όπως πρέπει, θα χρειαστεί να έχεις τον χώρο σου. Δε μιλάμε απαραίτητα για ξεχωριστό, αποκλειστικό δωμάτιο αλλά τουλάχιστον για μία γωνία οπουδήποτε στο σπίτι που θα μετατρέψεις σε home office. Με βάση τον χώρο που έχεις στη διάθεσή σου, επίλεξε ένα γραφείο με αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους και επαρκή επιφάνεια εργασίας που να χωρά καθετί χρησιμοποιείς στην εργασιακή σου καθημερινότητα: laptop, οθόνες, λοιπά περιφερειακά, ντοσιέ και σημειώσεις.

Καρέκλα

Έχοντας φροντίσει τα του γραφείου, σειρά παίρνει η καρέκλα. Άφησε εκείνες της τραπεζαρίας στην άκρη και επένδυσε σε μία ανατομική καρέκλα γραφείου, σχεδιασμένη ακριβώς για τη δουλειά που την προορίζεις. Βρες μία που να σε χωρά σε πρώτη φάση, διατηρώντας την πλάτη σου ίσια και τον κορμό σου σταθερό. Τα στηρίγματα καρπού θα πρέπει να διαθέτουν προσαρμόσιμο ύψος ενώ η βάση της καλό θα ήταν να είναι μεταλλική για μεγαλύτερη σταθερότητα και αντοχή στον χρόνο. Το υλικό της επένδυσής της το αφήνουμε σε ‘σένα: άλλοι βολεύονται με ύφασμα, άλλοι με δέρμα κι άλλοι με διάτρητο (mesh).

Υποπόδιο

Οι περισσότεροι παραβλέπουν το υποπόδιο αλλά εσύ δε θα κάνεις το ίδιο λάθος. Σκέψου ότι οι ώρες που θα περνάς καθιστός στο home office σου δε θα ‘ναι και λίγες. Ως εκ τούτου θα πρέπει να φροντίσεις να προσφέρεις στο σώμα σου την απαραίτητη υποστήριξη και το υποπόδιο θεωρείται «must» ως προς αυτό. Η στήριξη που εξασφαλίζει στη μέση, βλέπεις, είναι σημαντική, αφού τυχόν απουσία του κουράζει και προκαλεί φθορά στους κοιλιακούς και ραχιαίους μύες, επιβαρύνοντας παράλληλα τους μεσοσπονδύλιους δίσκους και αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο λόρδωσης στη σπονδυλική στήλη.

Μαξιλαράκι μέσης

Ορισμένες καρέκλες γραφείου έρχονται με το δικό τους μαξιλαράκι μέσης, ωστόσο αν αυτή που εν τέλει προτιμήσεις δε διαθέτει τέτοιο, θα σου προτείναμε να προχωρήσεις στην αγορά του το συντομότερο δυνατό και χωρίς δεύτερη σκέψη. Το μαξιλαράκι δεν είναι διόλου προαιρετικό αφού χάρη στον σχεδιασμό του, εφαρμόζει στο οσφυϊκό κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης προσφέροντάς της την απαραίτητη στήριξη και κρατώντας τη σε ευθεία στάση. Το πολύωρο καθισιό άλλωστε προκαλεί ενοχλήσεις (γι’ αυτό μην ξεχνάς να κάνεις διαλείμματα και να σηκώνεσαι τακτικά) και η δουλειά ενός τέτοιου μαξιλαριού είναι η ανακούφιση της μέσης από αυτές. 

Συρταριέρα

Το τελευταίο που θες να επικρατεί στο γραφείο σου είναι χάος και ακαταστασία εξ αιτίας των χαρτιών, της γραφικής ύλης, των μαρκαδόρων και κάθε λογής αντικειμένου που βολοδέρνει χωρίς πραγματικό λόγο και αιτία στην επιφάνειά του. Διατήρησε τον χώρο εργασίας σου καθαρό και τακτοποιημένο με τη βοήθεια μίας συρταρίερας. Βεβαιώσου ότι αυτή που θα επιλέξεις ταιριάζει με το γραφείο και τα λοιπά έπιπλα του δωματίου σου και χωρά τα αντικείμενα που χρησιμοποιείς -από τα στυλό και τα κλασέρ, μέχρι το περφορατέρ ή ακόμα και το laptop. Αν κλειδώνει κιόλας, ακόμα καλύτερα.

Φωτιστικό

Για να σε προλάβουμε, όχι, το φως ή τα φώτα του δωματίου δεν είναι πάντα αρκετά. Το φωτιστικό γραφείου θα σε καλύψει σε μία πλειάδα περιπτώσεων -από εκείνες τις σκοτεινές μέρες μέχρι τα σούρουπα που χρειάζεσαι κάτι πιο δραστικό για να δουλέψεις με άνεση. Ένα μικρό φωτιστικό λοιπόν που τοποθετείται οπουδήποτε στο γραφείο σου είναι αρκετό προκειμένου να… ρίξει φως στις καθημερινές σου υποθέσεις, βοηθώντας σε να παραμείνεις παραγωγικός, χωρίς να κουράζεις παράλληλα τα μάτια σου. Αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος, μπορείς να επιλέξεις μία λιτή και συμπαγή πρόταση. Μία αγορά με εξαιρετικά χαμηλό κόστος, μην την αμελήσεις.

Δάπεδο προστασίας

Αν το γραφείο σου βρίσκεται σε δωμάτιο με πάτωμα, τότε έπειτα από λίγο καιρό η καρέκλα σου θα αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα της σε αυτό. Όσο καλής ποιότητας κι αν είναι τα ροδάκια της, τα πέρα-δώθε θα δημιουργήσουν γραμμές στο πάτωμα, φθείροντάς το ανεπανόρθωτα και αυτό δεν το θες. Πώς μπορείς να το αποτρέψεις; Με την προσθήκη ενός ειδικού δαπέδου προστασίας. Βρες το μέγεθος που χρειάζεσαι (φρόντισε να είναι τουλάχιστον 1×1 μέτρα) και εφάρμοσέ το μεταξύ καρέκλας και πατώματος. Τα περισσότερα είναι διαφανή περνώντας πρακτικά απαρατήρητα, ωστόσο αν θες κάτι εξεζητημένο, υπάρχουν και έγχρωμες εκδόσεις για να διαλέξεις. 

Πολυμηχάνημα

Όντας στο γραφείο, έχεις την «ασφάλεια» που σου προσφέρει ο χώρος σε ό,τι αφορά τυχόν εκτυπώσεις και σαρώσεις που ενδεχομένως να χρειαστείς. Μια στο τόσο άλλωστε θα χρειαστεί να εκτυπώσεις ή να σκανάρεις κάποια βεβαίωση, έναν λογαριασμό κλπ. Στο σπίτι όμως τι γίνεται; Ευτυχώς για ‘σένα, η αγορά πολυμηχανήματος δε συνιστά μεγάλο έξοδο. Μπορείς να εξοπλίσεις το home office σου με μία συσκευή που κάνει τα πάντα: εκτυπώνει, σαρώνει, φωτοτυπεί και αν χρειαστεί στέλνει και λαμβάνει φαξ. Το κόστος της δεν είναι μεγάλο ενώ οι τελευταίας γενιάς λύσεις καταλαμβάνουν και αρκετά μικρό χώρο χάρη στο συμπαγές τους design.

Ντοσιέ & χαρτοθήκες

Το ότι έχεις πλαισιώσει το γραφείο σου με μία ευρύχωρη συρταριέρα -που λέγαμε πιο πάνω- δε σημαίνει ότι έκλεισες σε ό,τι αφορά την αρχειοθέτηση των εγγράφων σου. Λογαριασμοί, επιστολές, σχέδια και αποδείξεις θα πρέπει να είναι τακτοποιημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρεις ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται τι και να μπορείς να το ξεχωρίσεις χωρίς χρονοτριβή. Επένδυσε λοιπόν σε ένα σύνολο από ντοσιέ και χαρτοθήκες, από αυτά που είτε βρίσκονται στην επιφάνεια του γραφείου σου (για εύκολη πρόσβαση), είτε χωρούν στα συρτάρια του (για μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία των δεδομένων σου).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι χρειάζεται το home office μου για άνετο work from home;,