Τι απαντά ο ΠτΔ για την ηγεσία της Δικαιοσύνης - Συναίνεση ζητά ο Καλογήρου

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διαψεύδουν δημοσιεύματα περί δήθεν παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει «καμία παρέμβαση προς καμία κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Καλογήρου προς Μητσοτάκη: Με συναίνεση η αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απηύθυνε επιστολή στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας συναίνεση στην εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Στην

επιστολή του, ο κ. Καλογήρου επισημαίνει την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής και απευθύνει πρόσκληση, η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν προειδοποίηση ότι αν η κυβέρνηση που ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές προχωρήσει σε αλλαγή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου πριν εκφραστεί η ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών θα πρόκειται για καταδολίευση του Συντάγματος.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Τσίπρα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συνδρομή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος επικυρώνει τις αλλαγές στην κορυφή της δικαιοσύνης με την υπογραφή του.

«Αυτή την στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της. Από εκεί και πέρα αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για το ενδεχόμενο να αλλάξει η ηγεσία της Δικαιοσύνης λίγες ημέρες πριν στηθούν οι πρόωρες κάλπες. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η 30η Ιουνίου θεωρείται η ημερομηνία που συμπληρώνεται το όριο ηλικίας των δικαστών προς συνταξιοδότηση. Άρα όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας και συνταξιοδοτούνται, μόλις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα