Θύελλα αντιδράσεων στην ΠΓΔΜ για την εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ

Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ μετά τις αποκαλύψεις του πολιτικό-οικονομικού σκανδάλου εξαγοράς, της ΔΕΗ, εταιρείας των Σκοπίων που ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούτσεφ.

Και μάλιστα, δύο μήνες πριν ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών!

Αντιπολίτευση: Να παραιτηθεί ο Ανγκιούσεφ

Η

εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης της γείτονος με έκτακτη συνέντευξη Τύπου ζητά από τον Ανγκιούσεφ να παραιτηθεί. Ζητά επίσης «αντί να απειλεί με μηνύσεις» να αποδείξει γιατί κατατέθηκαν τα χρήματα από την ΔΕΗ σε προσωπικούς λογαριασμούς, πού κατέληξαν αυτά και γιατί έγινε η συμφωνία σχεδόν κρυφά, δυο μήνες πριν τις Πρέσπες.

Επίσης διερωτήθηκε πώς η ΔΕΗ που αντιμετώπιζε ζημίες μεγαλύτερες από την τιμή αγοράς της EDS να αγοράσει μια επίσης ζημιογόνα εταιρία που βρίσκεται υπό πτώχευση.

Ζήτησε, τέλος, από τον Ανγκιούσεφ να απαντήσει εάν την ώρα που διαπραγματεύονταν την πώληση της εταιρείας, διαπραγματεύτηκε και θέματα εθνικού συμφέροντος.

Ζάεφ: Καλά έκανε και πήρε χρήματα από τους Ελληνες, είναι περιουσία του η EDS

Ο Ζόραν Ζάεφ πέρασε στην αντεπίθεση, χαρακτήρισε ψέματα τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και κάλυψε απολύτως τον στενό του συνεργάτη και αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι καλά έκανε και έλαβε από τους Έλληνες τα χρήματα καθώς η εταιρία είναι περιουσία του.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα την εισήγηση και την συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η εξαγορά έγινε με πλήρη διαφάνεια, ότι επρόκειτο για «καθαρά επιχειρηματική πράξη» και ότι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Η αντιπολίτευση στην χώρα μας, ζητεί σύσσωμη να έρθει και η συμφωνία και η εισήγηση στην Βουλή, ενώ πλέον μιλούν ανοιχτά για ένα ενεργειακό και οικονομικό σκάνδαλο με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα ζητούν να μάθουν γιατί τα χρήματα των φορολογουμένων που δόθηκαν στον αντιπρόεδρο των Σκοπίων, δεν έχουν καταβληθεί σε εταιρικούς λογαριασμούς.

Μανιάτης: Να μας πει η κυβέρνηση ποιo στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας υπέδειξε την εξαγορά της σκοπιανής EDS

Στο θέμα της εξαγοράς της σκοπιανής εταιρείας ενέργειας EDS από τη ΔΕΗ επανήλθε το Κίνημα Αλλαγής με νέα ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη προς τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και από τον οποίο ζητά να κατονομάσει ποιο στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας εισηγήθηκε την εξαγορά.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι η εταιρεία του συνεργάτη του Ζάεφ που εξαγόρασε η ΔΕΗ είχε μηδενική αξία αλλά και την αντίδραση που πυροδότησε η καθυστερημένη απάντηση του κ. Σταθάκη στη Βουλή αναφορικά με την εξαγορά ο κ. Μανιάτης θέτει νέα ερωτήματα κάνοντας λόγο για «αδιανόητη απάντηση του υπουργού.»

«Αδιανόητη ήταν η απάντησή σας στο ερώτημα που κατέθεσα μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, για το ποια ήταν η εισήγηση της ΔΕΗ Αλβανίας, προκειμένου να γίνει η εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS του Αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ.

Θεωρώ εξαιρετικά προσβλητικό για το Εθνικό Κοινοβούλιο και τους Έλληνες πολίτες, να αρνείστε να καταθέσετε στη Βουλή ένα κείμενο το οποίο γνωρίζουν όλα τα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της ΔΕΗ, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, όλοι οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ που ενέκριναν την απόφαση και ασφαλώς τα στελέχη της ΔΕΗ Αλβανίας» επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Μανιάτης και προσθέτει:

Πρόκειται για μια «εισήγηση την οποία γνωρίζουν τουλάχιστον 100 υπηρεσιακά στελέχη του ενεργειακού και οικονομικού τομέα της χώρας, αρνείστε να την καταθέσετε για ενημέρωση των Ελλήνων Βουλευτών και πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να απαντήσετε στα ακόλουθα ερωτήματα:

- Ποιο ήταν το στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας που εισηγήθηκε την εξαγορά;
- Ποια ήταν η προηγούμενη επαγγελματική του ενασχόληση και αν πρόκειται για υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ ή σύμβουλο της διοίκησης, ή του Υπουργείου;
- Ποια είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ Αλβανίας από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα;
- Γιατί το σύνολο της διαδικασίας και κυρίως η ανάθεση μελετών και αποτιμήσεων της EDS ανατέθηκε στη ΔΕΗ Αλβανίας, με ειδική συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Μαν. Παναγιωτάκης και δεν διενεργήθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ;
- Πότε και πώς υλοποιήθηκε η εκταμίευση του ποσού των 4.800.000€ από τη ΔΕΗ και στο όνομα ποιου δικαιούχου κατατέθηκαν τα χρήματα;

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες απαντήσεις υπάρχουν για τα ανωτέρω ερωτήματα; Παρακαλώ να κατατεθούν στη Βουλή, τόσο η εισήγηση της ΔΕΗ Αλβανίας, όσο και το σύνολο των υπηρεσιακών εγγράφων της εξαγοράς» καταλήγει η ερώτηση του κ. Μανιάτη.

Σταθάκης: Απολύτως θεμιτή η εξαγορά της EDS

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, στη Βουλή ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεμιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισμού. Πρόκειται για ένα ακόμη παλαιότερο θέμα, το οποίο ανακινεί η ΝΔ στην προσπάθεια της να δημιουργήσει κλίμα».

Επανέλαβε ότι πρόκειται για εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, στις επενδυτικές στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση και συμπλήρωσε ότι έχει την έγκριση της γενικής συνέλευσης.Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η εξαγορά της EDS προέκυψε μετά από εισήγηση της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018.

Η σχετική εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο έγινε στις 5.2.2018, από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών (Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Νομική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κοκ). Η απόφαση έγκρισης εξαγοράς έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 6.2.2018.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα